RU  UA

Потрібно вирішувати якнайшвидше: експерт назвав головну проблему обліку газу

Попри те, що оператори систем розподілу газу в Україні мають безкоштовно встановлювати індивідуальні лічильники, відповідальності за невиконання цієї норми немає. І цю проблему слід вирішувати якомога швидше.

Про це заступник директор Науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев розповів у коментарі сайту "Апостроф".

"Лічильники у нас у всіх, якщо стоять, то поруч з плитою або, якщо йдеться про котеджне містечко, десь у підвалі. І для щоб зняти з них показники - не можна залучати когось ззовні, лише власник відповідного помешкання може зняти ці покази", - розповів експерт з питань енергетики.

За його словами, на Заході лічильники перебувають у відкритому доступі - на вулиці чи в спеціальному місці, тому там нема проблеми визначити обсяг спожитого газу. Це ж стосується води і електроенергії.

"На мій погляд, проблема в тому, що у нас закон зобов'язує операторів систем розподілу безкоштовно встановлювати лічильники усім споживачам, але не прописано жодної відповідальності для цих компаній за невиконання вимоги закону в визначений термін і вже двічі цей термін переносився, а лічильників як не було індивідуальних, так і нема", - наголосив Рябцев.

На його думку, держава має встановити лічильники всім за свій кошт або коштом інших постачальників. Наприклад, НАК “Нафтогаз України” пропонував це зробити для українських споживачів, однак експерт не знає, чи працює ця ініціатива.

"Поки не буде 100% обліку газу через відповідні прилади обліку, у нас будуть численні маніпулювання не лише з якістю, а й зі спожитими обсягами газу - це та проблема, яку потрібно вирішувати якнайшвидше", - підкреслив експерт.

Нагадаємо, раніше експерт пояснив, у чому вигода нової методики підрахунку газу для українців.