RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Росія знову шантажує Європу: прокачування газу знизять до мінімуму

У понеділок, 20 грудня, російський газопровід "Ямал - Європа" балансуватиме на межі зупинки, оскільки на пряму заявку транспортування зі сходу на захід накладається зустрічна заявка - на постачання із заходу на схід.

Про це повідомляє російський "Інтерфакс".

Російська компанія-монополіст "Газпром" замовив на газову добу понеділка транзитні потужності польської ділянки газопроводу "Ямал - Європа" у мінімальному значенні за місяць. Йдеться про 3,8 млн кубометрів на добу, тоді як було запропоновано 89,1 млн кубометрів - це становить 4,3% від пропускної спроможності магістралі.

Попит на газ у Європі залежить від цін. Так, сума контракту з постачанням у понеділок на хабі TTF у Нідерландах становила 1583 доларів за тисячу кубометрів. Крім того, наприкінці грудня у зв'язку зі святами попит на газ у Європі традиційно знижується.

Протяжність газопроводу "Ямал - Європа" становить 2 тис. км - він може прокачувати до 33 млрд кубометрів газу на рік. У свою чергу польська ділянка газопроводу становить 683 км. Зазначається, що довгостроковий контракт "Газпрому" на транзит через Польщу закінчився у 2020 році - з того часу потужності відрізка розподіляються на аукціонах.

На газовий рік з жовтня 2020 по вересень 2021 року "Газпром" забронював потужності на річному аукціоні, далі робив дві місячні броні (на жовтень та листопад 2021 року, викуповуючи 35% потужностей цієї магістралі). У грудні концерн не став бронювати потужності газопроводу на місячній основі та використав його на основі щоденного бронювання.

Раніше ми повідомляли, що чому президент Росії Володимир Путін ризикує залишитися без "Північного потоку - 2" .