RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Епоха російського домінування закінчено: у Польщі відкрили новий газопровід, відео

У вівторок, 27 вересня, у Західно-Поморському воєводстві Польщі відбулася церемонія відкриття газопроводу Baltic Pipe, який показує, що Варшава остаточно відмовляється від російського газу.

Про це повідомляє Польське агентство преси.

У відкритті взяли участь прем'єр Польщі Матеуш Моравецький, президент Польщі Анджей Дуда, глава уряду Данії Метте Фредеріксен, міністр нафти та енергетики Норвегії Терьє Асланд та голова Генерального директорату ЄС з енергетики Юль Йоргенсен.

"Сьогодні можна з повною впевненістю сказати, що епоха домінування Росії в газовій сфері закінчується. Епоха, позначена шантажем, погрозами та здирством", - заявив Моравецький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Газові стежки: чи зможе Україна обійтися без російського транзиту

За його словами, сьогодні починається нова ера. "Ера енергетичного суверенітету, енергетичної свободи та підвищеної безпеки - енергетичної, але також безпеки у ширшому розумінні цього слова", - додав прем'єр.

Він пояснив, що Baltic Pipe - це протилежність до того, що служило військовим планам Путіна, тобто протилежність газопроводам Nord Stream I та Nord Stream II.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що газопровід Pipe з'єднав Польщу, Данію та Норвегію в Балтійському морі. Його довжина становить близько 275 кілометрів, 85 з яких проклали через Швецію. Вступити в експлуатацію він має у жовтні 2022-го.