RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Енергосистема може не витримати ракетних ударів РФ: у ДТЕК назвали найгірший сценарій

У зв'язку з масштабними ракетними ударами по об'єктах інфраструктури України, енергосистема країни значно пошкоджена, тому готуються до найгірших сценаріїв. Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко припустив, що українці можуть опинитися без електроенергії на сім-десять днів у разі, якщо енергосистема України не витримає чергових ворожих ударів. Водночас у ДТЕК заспокоюють, що блекаут – сценарій малоймовірний.

Про це повідомив виконавчий директор ДПЕК Дмитро Сахарук в етері "Суспільного".

Читайте також: Де в Україні не буде світла 19 листопада: графік відключень

Спочатку Олександр Харченко в етері національного телемарафону "UAРазом" 18 листопада попередив, що якщо енергетична система не витримає ракетних ударів, то відновлюватимуть сім-десять днів за негативним сценарієм. За сприятливим три дні.

Він зазначив, що ніхто у світі за всю історію не кидав у блекаут систему розміром з українську та не намагався її підняти.

"Більше того, таких масованих ракетних атак енергетична система жодної у світі країни ніколи не переживала. Це унікальний український досвід", - сказав директор Центру досліджень енергетики.

У свою чергу, виконавчий директор ДПЕК Дмитро Сахарук заспокоїв українців, сказавши, що ситуація в енергетиці зараз хоч і складна, але контрольована. Теоретично блекаут може бути після значного руйнування генерації та підстанцій. Однак, якщо вчасно відбуватиметься ремонт мереж після обстрілів, то ймовірність такого сценарію - низька.

Він додав, що для відновлення пошкоджених електростанцій в Україні, яких вже шість, необхідно 900 елементів обладнання, а для відновлення мережі – 9 тисяч елементів обладнання.

Раніше "Апостроф" розповідав, що має бути у кожній квартирі на випадок тривалих відключень електроенергії.