RU  UA

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Енергетика

Новини

19 вересня

Всі новини

The Economist розібрався, як покращити ситуацію зі світлом в Україні

Україна має можливості покращити ситуацію в енергетиці, російські атаки на яку призвели до великого дефіциту.

Про це пише видання The Economist

До повномасштабного вторгнення генеруюча потужність України становила 36 ГВт. Після ударів у кінці 2022 року половину цієї потужності було втрачено — або захоплено, або зруйновано, або пошкоджено. Залишилось майже 18 гВт. Але весною 2024 росіяни ударами по енергооб'єктах знищили ще 9 гВт потужності. Майже все, що залишилося, це атомні електростанції, від атак на які росіяни утрималися.

Взимку Україні потрібно генерувати приблизно 18 ГВт. Видання пише, як можна покращити ситуацію з нестачею 50% потужностей:

  • Україна зараз імпортує 1,7 гВт з ЄС - це може бути збільшено до приблизно 2 гВт;
  • у короткостроковій перспективі є певна надія, що пошкоджені електростанції можуть бути достатньо відремонтовані до цієї зими, щоб виробляти ще 2-3 гВт;
  • Децентралізована генерація з використанням газових турбін, кожна з яких має потужність 5-70 МВт.

"Хоч би які нові проекти з'являлися, Україні терміново потрібно більше електроенергії цієї зими. Занадто мало часу залишилось і надто мало є грошей, необхідних для встановлення кількох сотень малих електростанцій, реконструкції розбомблених чи будівництва вітряних та сонячних електростанцій. Віялові відключення будуть звичайною справою", - підсумовує видання.

Як повідомляв "Апостроф", енергетична ситуація в країні може поліпшитись з середини серпня, проте за декількох умов.