RU  UA

Понеділок, 16 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  41.05
Енергетика

Новини

16 вересня

15 вересня

14 вересня

13 вересня

12 вересня

11 вересня

Всі новини

У Зеленського назвали дату припинення транзиту російської нафти по «Дружбі»

В Офісі президента Володимира Зеленського зауважили, що транзит російської нафти по нафтопроводу "Дружба" через українську територію має припинитися вже з січня 2025 року.

На цьому в інтерв'ю Новини.Live наголосив радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк.

В контексті цього він сказав:

"Окрім газу, з 1 січня 2025 року припиняє роботу і нафтопровід "Дружба".

Подоляк згадав, що деякі європейські країни, за його словами, отримували нафту з Росії саме за рахунок нафтопроводу "Дружба", зокрема мова про Словаччину, Чехію та Угорщину. Проте за резолюцією Європейського Союзу ці країни мають диверсифікувати постачання й припинити транзит через українську територію.

Мова як про нафту, так і про газ, говорить Подоляк: "Тому що деякі країни отримували російську нафту через цей нафтопровід. Це Словаччина, Чехія та улюблена нами Угорщина. Але була резолюція Євросоюзу, що вони мають знайти можливості диверсифікації нафти й припинити транзит через Україну російської нафти. Так само це стосується і газу".

Він зауважує на певних законтрактованих обсягах, проте з 1 січня 2025 року транзит припиниться. Проте Україна готова транспортувати до Європи казахський чи азербайджанський газ, якщо буде потреба.

Натомість нещодавно "Апостроф" писав, що у Bloomberg дізналися, як Угорщина та Словаччина продовжують отримувати російську нафту навіть після накладання санкцій на компанію "Лукойл". Для експорту нафти через територію України знайшлася відповідна заміна - "Татнефть".