RU  UA

Держрегулювання ціни продуктів: експерт пояснив, як це вдарить по українцях

Уряд опублікував список продовольчих продуктів, ціни на які регулюватиме держава. За допомогою цього нововведення українська влада намагатиметься забезпечити підтримку фінансово незахищених верств населення.

Директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський пояснив в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV, як це вплине на громадян України.

На питання про те, як моніторинг вплине на вітчизняний ринок, і чи це допоможе українцям, Несходовський відповів, що такий крок недостатньо виправданий.

"Уряд може моніторити ціни на будь-який перелік товарів, щоб активно реагувати на зміни, що відбуваються. Це повне право уряду та їхня безпосередня функція. Однак тут питання регулювання. Зазвичай регулювання цін призводить до таких ефектів:

- По-перше, може зникнути окремий список товарів, котрі невигідно продавати з полиць магазинів. Може змінитися асортимент, бо на кілька товарів із переліку буде попит, а решта просто не продаватиметься.

- По-друге, це може призвести до того, що виробники, щоб знизити ціну, будуть використовувати у виробництві цих товарів дешевшу та менш якісну сировину.

Тому такий крок, який повертає нас до певного соціалізму, мало виправданий. Уряд цим кроком показує, що він не готовий до того, щоб ринковими методами впливати на цінову ситуацію – і починає використовувати адміністративні заходи”, – пояснив економіст.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Порожні полиці та продукти низької якості – економіст назвав "ефекти" від регулювання цін