RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Регуляторна політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Відразу на 15%: Нацбанк рекордно підвищив облікову ставку та назвав причини

За рішенням правління Національного банку України облікову ставку підвищили з 10% до 25% річних для захисту гривневих доходів та заощаджень українців, а також з ряду інших причин щодо забезпечення стабільності курсу гривні.

Про це повідомили в пресслужбі регулятора.

"Метою цього рішучого кроку разом з іншими заходами є захист гривневих доходів та заощаджень громадян, збільшення привабливості гривневих активів, зниження тиску на валютному ринку та внаслідок посилення можливості Національного банку забезпечувати курсову стабільність та стримувати інфляційні процеси під час війни", - пояснюють в НБУ.

Нацбанк розглядав кілька варіантів підвищення облікової ставки, але зупинився на підвищенні одразу на 15%, оскільки вважає це оптимальним рішенням в умовах економічної ситуації, що склалася. НБУ наводить три причини, чому поступове підняття ставки було б неефективним:

  • перша - обмеженість роботи механізму монетарної трансмісії під час війни;
  • друга - це сформувало б очікування подальших підвищень облікової ставки та відповідно вичікувальну позицію вкладників та незначний інтерес до гривневих активів;
  • третя - для пожвавлення інтересу до гривневих активів їхньої прибутковості мають перевищувати очікувані показники інфляції.

Окрім цього, Нацбанк вирішив, що з 3 червня ставка для кредитів рефінансування дорівнюватиме обліковій ставці плюс 2 в. п., а депозитних сертифікатів - облікової ставці мінус 2 в. п.

"Національний банк очікує, що підвищення облікової ставки до 25% буде достатньо для ослаблення тиску на валютному ринку та стабілізації інфляційних очікувань, що у перспективі створить передумови для переходу до циклу зниження облікової ставки", - резюмували в НБУ.

Це рішення також стало відповіддю регулятора на прискорення інфляційних процесів майже до 17%, а ще на тенденцію на перетікання гривневих активів у валюту. Водночас, за оцінками Нацбанку, інфляція буде й надалі, тому за підсумками 2022 року вона може перевищити позначку 20%, однак процеси залишатимуться контрольованими.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що НБУ готовий відпустити курс долара лише за однієї умови.