RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Скандал навколо Насірова: з'явилися цікаві деталі про багатомільярдні "заробітки" в ДФС

Колишній міністр фінансів України Олександр Данилюк розповів про багатомільярдні корупційні схеми в Державній фіскальній службі.

Про це він повідомив в інтерв'ю для LB.ua.

За його словами, однією з стандартних схем є відкат при відшкодуванні ПДВ.

"Це взагалі була тема номер один, яка впливала як на розвиток національного бізнесу, так і на відносини з західними партнерами. Наприклад, напередодні важливих міжнародних зустрічей завжди визначалися основні проблемні питання у співпраці. Проблема неповернення ПДВ традиційно вважалася в топі. Що тоді робили? Швиденько погашали заборгованість перед такими компаніями напередодні зустрічі, щоб сказати про врегулювання питання як про прогрес у взаєминах. Після це все поверталося на круги своя...", - каже Данилюк.

Екс-міністр зазначив, що йому вдалося закрити цю схему. проте в даний момент її відкочують.

"Щоб ви розуміли. У Насірова був своєрідний символ влади - папка зі списками по поверненню ПДВ. Він гордо з нею ходив, отримуючи задоволення від своєї значущості. Від його рішень залежали тисячі компаній, а суми - мільярди гривень в місяць. І те, що він виплати погоджував нагорі, також посилювало його позиції", - розповів він.

Як зазначається, Насіров погоджував виплати з якимось "вузьким колом людей". На питання журналістів про конкретні прізвища тих, хто "заробляв" на схемі по поверненню ПДВ, Данилюк сказав, що це все ті, хто після арешту Насірова намагалися його захищати.

"Кононенко до мене з приводу Насірова не підходив. Він взагалі до мене дуже рідко підходив, розуміючи безперспективність цього. Прем'єр - так, кілька разів. Президента також сильно зачепило те, що я так агресивно виступив по Насірову, не попередивши його про це..." , - говорить колишній міністр.

Також він згадав іншу схему з фіктивним ПДВ.

"Це один з активних "бізнесів" ДФС зараз. У вересні минулого року цей фіктивний ПДВ "поліз" через Київське управління ДФС. Це підтверджувалось і даними самої ДФС. Я зажадав від Продана вжити заходів і відсторонити керівника київського управління. Щоб спростити його завдання, я взяв ініціативу і відповідальність на себе, давши йому - як міністр - формальне доручення, яким він міг "прикритися". Продан сказав, що якщо він виконає доручення, то його "пристрелять". Це вам для розуміння рівня ставок в цій "грі" . Бажання що-небудь міняти не було. ДФС шляхом "героїчних зусиль" знайшла формальні причини нічого не робити", - розповів Данилюк.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", окружний адміністративний суд Києва скасував розпорядження Кабінету міністрів про звільнення Романа Насірова з посади голови Державної фіскальної служби України.