RU  UA

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

Всі новини

В Україні хочуть ввести легалізацію тіньових активів: кого торкнеться

В Україні вже через кілька місяців може початися добровільне декларування "тіньових" доходів і придбаних на них активів в рамках так званої "податкової амністії".

"Апостроф" розповідає, кого торкнеться легалізація тіньових активів.

Об'єкт декларування - це активи (в тому числі рухоме і нерухоме майно, цінні папери, корпоративні права) в Україні та за кордоном, придбані за рахунок коштів, що не були задекларовані за будь-який податковий період до 1 січня 2021 року.

Важлива деталь: таке декларування не поширюється на неповнолітніх і недієздатних осіб, а також на тих, хто з 2005 року повинен був подавати декларацію відповідно до антикорупційного законодавства (це, в першу чергу, державні службовці).

При цьому амністії не підлягають активи, отримані в результаті кримінальних правопорушень крім податкових, а також активи осіб, щодо яких порушені кримінальні провадження за статтями про легалізацію доходів, отриманих злочинним шляхом, і фінансуванні тероризму.

Також є перелік активів, які не підлягають декларуванню, тобто апріорі вважаються "чистими".

До таких активів належать:

  • квартира площею до 120 квадратних метрів або майнові права на таку квартиру;
  • житловий будинок площею до 240 квадратних метрів або його незавершене будівництво за умови права власності на земельну ділянку;
  • нежитлова нерухомість (в тому числі недобудована) некомерційного призначення площею до 60 квадратних метрів;
  • земельні ділянки в межах нормативів безоплатної приватизації;
  • один транспортний засіб, зареєстрований в реєстрі (крім автомобілів, призначених для перевезення 10 осіб і більше, або з об'ємом двигуна не менше 3000 кубічних сантиметрів, або, якщо його середня ринкова вартість перевищує 375 мінімальних зарплат (на сьогодні 225 тисяч гривень), також крім мотоцикла з об'ємом двигуна більше 800 кубічних сантиметрів, а також літака, вертольота, яхти або катера);
  • інші активи сумарною вартістю не більше 400 тисяч гривень.

Спеціальне декларування заплановано (за умови, що згадані законопроекти будуть прийняті вчасно - "Апостроф") з 1 липня 2021 року до 1 липня 2022 року.

Більш детально читайте в нашому матеріалі - Вийти із тіні: чому нульове декларування в Україні не запрацює .