RU  UA

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Податкова амністія в Україні: кому і навіщо вона може стати в нагоді

Податкова амністія, яка стартувала в Україні з 1 вересня, навряд чи викличе велику чергу з охочих задекларувати свої капітали. Однак вона становить інтерес для частини підприємців.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

До кінця року має бути прийнято закон про непрямі методи контролю за доходами. Тоді податкова отримає можливість бачити витрати громадян і порівнювати їх з доходами. І, якщо людина систематично витрачає більше, ніж заробляє, у податківців з'являться до її питання.

Проте поки загроза майбутнього контролю з боку держави не справляє великого враження на населення. Чергова спроба "закручування гайок" швидше за все призведе лише до виникнення ще одного джерела корупції. Тому великих черг громадян, спраглих амністії капіталів, перед податковими адміністраціями поки не очікують навіть в уряді. Це побічно визнав навіть міністр фінансів Сергій Марченко, який повідомив, що доходи від амністії не закладаються до державного бюджету наступного року.

Читайте також: Під матрацами українців близько $ 50 млрд, прийшов час їх дістати - автор закону про амністію капіталів

Проте певний попит на амністію може виникнути серед тієї частини підприємців, які підпадають під критерії закону (ніколи не займали державних посад і не обиралися в депутати) і мають певні інтереси за кордоном, вважає експерт з податкового планування Олексій Тройніков.

"Наприклад, такий підприємець хоче дати дітям закордонну освіту, чи заснувати в котрійсь з європейських країн фонд свого імені, - говорить експерт. - Звичайно при цьому у нього спитають, наскільки законним є походження його коштів. Тому, якщо він не впевнений, що може довести їх повну чистоту, то може спробувати пройти процедуру податкової амністії в Україні. Проте репутація України є такою, що виникають серйозні сумніви, чи вважатимуть відповідні служби Австрії чи Швейцарії видані у нас довідки про амністію документами, що заслуговують на довіру. І, якщо виявиться, що ні, тоді доцільність такої амністії взагалі стане дуже сумнівною. Бо в Україні у цього підприємця і так все в порядку".

Детальніше читайте в статті: Податкова амністія почалася: хто з українців під прицілом.