RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

У Києві в водоймах помітили екзотичних риб - загрожують екосистемі: фото

В Києві в озері Мартишів (Осокорки) науковці зловили 25 сонячних окунів менше ніж за 2 години. Цю екзотичну рибу з Північної Америки можна і потрібно вживати в їжу.

Про це заявила доктор філософії в галузі біології, провідний інженер Інституту гідробіології НАН України Юлія Коваленко, повідомляє "Вечірній Київ".

Науковці дослідили кілька озер Осокорківської заплави. Там їм також попалося чимало морських іглиць пухлощоких. Це свідчить про поширення інвазійних чужорідних видів в нашій країні. За словами науковиці, вони нарощують свою присутність також і у Києві, передусім у водоймах Осокорківської заплави, через сполучення з Дніпром.

"Серед цих озер найбільша чисельність та вікове різноманіття сонячного окуня спостерігається в озері Мартишів, що, ймовірно, пов’язано із наявністю значної кількості водної рослинності. В ній цей вид із яскравим забарвленням у статевозрілому віці може переховуватися від інших хижаків. У озерах Небреж та Тягле сонячний окунь та іглиця пухлощока трапляються у меншій кількості".

Як розповіла Коваленко, ця риба (сонячний окунь) їстівна, але промислового значення не має. Хоча його не прийнято споживати в їжу, проте він має доволі смачне м’ясо. За її словами, за смаковими властивостями воно нічим не поступається окуню річковому чи судаку,

"Тому краще його не просто вилучати з водойми, а спробувати скуштувати, адже це дуже цінний білок".

Раніше "Апостроф" повідомляв, що вчені знайшли скам'янілості риб, яким 56 млн років.