RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Незадоволених - до суду: що робити людям без qr-коду та ковід-сертифіката

З понеділка, 1 листопада, у Києві вимагають СOVID-сертифікат для проїзду у громадському транспорті. Оштрафувати можуть навіть вакцинованих, які не змогли отримати сертифікат з якихось причин.

Про це повідомляє "Апострофу" адвокат Іван Ліберман.

За його словами, мешканці Києва, які не мають сертифікату і не були фактично вакциновані першою дозою, можуть лише нести відповідальність.

"Я це не вважаю нормальною, але з юридичної точки зору людина має виконувати норми, які не скасовані судом", - каже співрозмовник "Апострофа".

При цьому бувають ситуації, коли пасажир забув сертифікат або ще його не отримав, наприклад не зміг згенерувати його в додатку "Дія" через збої. Адвокат радить одразу після вакцинації брати довідку та носити її всюди із паспортом.

"Якщо орган контролю їх не визнає, залучаємо тоді свідків, фіксуємо на телефон чи диктофон, звертаємось до суду, але штраф не платимо. У суді це доводиться досить швидко, бо це лише адмінвідповідальність", - каже Іван Ліберман.

Таким чином, якщо вакцина фактично зроблена, а документа немає, то штраф можна не платити.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в київських маршрутках перевірятимуть у пасажирів наявність СOVID-сертифікату, але невиконання цього розпорядження не є прямим порушенням закону.