RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

​Ялинка засмердить весь будинок: комунальники знайшли оригінальний спосіб боротьби з вандалами

У Києві хвойні дерева у парках оброблятимуть спеціальною речовиною. Так комунальники планують уберегти ялинки від незаконної вирубки.

Про це розповіли у комунальному об’єднанні «Київзеленбуд» у Facebook.

Зазначається, що допоможуть уберегти хвойні насадження від зазіхань недобросовісних громадян спеціальні розчини, зокрема, репеленти. Тож, на тих, хто зазіхне на "столичну зелену красуню" чекатиме неприємний сюрприз: за теплої температури ці речовини почнуть неприємно смердіти.

"Щоб вберегти деревця від зазіхань недобросовісних громадян, районні КП УЗН обробляють хвойні насадження спеціальними розчинами, зокрема, репелентами. Ці засоби у теплому приміщенні виділяють дуже неприємні стійкі запахи, тож новорічне дерево точно не принесе радості в дім", - наголошується у повідомленні.

У місті багато молодих ялинок, сосен, туй та кипарисів - і всі вони потребують посиленої охорони перед новорічно-різдвяними святами. Тож, відповідна передноворічна кампанія із захисту хвойних дерев у київських парках, скверах та лісах - вже стала традиційною, зазначають у "Київзеленбуді".

Окрім того, посилено патрулюють свої території і лісівники, а за потреби просять допомоги працівників держекоінспекції та патрульної поліції.

Варто зауважити, що за самовільно зрубані чи зламані дерева передбачені штрафи, залежно від діаметра стовбура:

  • до 10 см – 545 гривень;
  • 10 -14 см – 960 гривень;
  • від 14 см – 2465 гривень.

Також порушники зобов'язані платити адміністративні штрафи за кожне дерево (30-60 неоподаткованих мінімумів доходів громадян) – від 510 до 1020 гривень.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як перевірити сертифікацію ялинки та скільки коштують новорічні красуні.