RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У Києві перейменували одну з головних вулиць та площ

У Києві у рамках дерусифікації перейменували одну з найдовших вулиць, а також знамениту площу. Йдеться про проспект та площу Перемоги.

Про це повідомив мер столиці Віталій Кличко.

Читайте також: Подалі від Росії: у Києві перейменували понад 40 вулиць, що відомо

Тепер один з топових проспектів міста носитиме знову свою історичну назву - Берестейський, а площа Перемоги стане Галицька.

Площа Перемоги сформувалася як базарна на західній околиці міста ще в середині 19 століття і відтоді там відбувалась торгівля. У 1854 році офіційно дозволили заснувати базар. А 1869 року площа отримала назву Галицька, адже звідти починався шлях на Захід - до Галичини.

Сучасну назву площа отримала у 1952 році на честь перемоги у німецько-радянській війні. Саму ж площу протягом 1950–1980-х років перебудували та реконструювали.

Проспект відомий з першої половини 19 століття як Житомирське і Києво-Брестське шосе. Із 1964 року йменувався Брест-Литовським проспектом. Примітно, що кінцева частина Брест-Литовського шосе частково зберегла попередню назву. Проспектом перемоги став зватися з 1985-го.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що у місті провели демонтаж пам'ятника радянському генералу Ватутіну у рамках дерусифікації столиці.