RU  UA

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

У Києві пропонують знести 70% застарілих будинків: що буде замість них

У Києві влада має намір знести 70% застарілого житлового фонду, де мешкає близько пів мільйона людей. Замість старих планують збудувати нові будинки.

Про це пише Сensor.net.

Читайте також: Сертифікат замість грошей: як держава допоможе тим, хто втратив житло через війну

Це передбачає Програма комплексної реконструкції кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду, яку розробляли протягом 2019-2021 років. Її наприкінці минулого року затвердила Київська міська рада.

Вартість проєкту - близько 1,5 млн грн. Саме стільки заплатив Департамент будівництва та житлового забезпечення міськради.

Як йдеться у документі, обсяг застарілого житла у столиці становить понад 4,9 тисячі будинків, з яких мають залишитися лише 30%. На місці п'ятиповерхівок спорудять нові будинки. Вони будуть щонайменше двадцятиповерхові.

Усі мешканці старих будівель переселяться у нові квартири. За Програмою, вони будуть у 1,4 - 1,5 раза більші за площею. Тоді як решту житла забудовник продасть за ринковими цінами.

Тобто будуть знесені сім мільйонів квадратних метрів старого житла, а площа новобудов сягне 31 мільйона кв. м. Частка житла, що має піти на компенсацію власникам старої забудови, в середньому буде на рівні 34% від проєктних площ.

Як приклад наводять раніше реалізовані проєкти - будинки на вулиці Маршала Гречка, де замість панельних збудували повністю нові і значно вищі.

Нагадаємо, раніше СБУ повідомила про підозру чиновникам Національної спілки архітекторів України, які незаконно змінювали дані у державній електронній системі у галузі будівництва.