RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Тиха розкіш на околиці мегаполісу: як виглядають легендарні Святошинські дачі у Києві, фото

У мережі неодноразово публікували фото центру старовинного Києва, несправедливо ігноруючи околиці. Проте про них інколи також можна розповісти чимало цікавого, зокрема - про Святошинські дачі.

Як вони виникли та як виглядають зараз розповідає "Апостроф" із посиланням на Facebook-сторінку ""Спрага": в Києві цікаво".

За словами автора тексту Михайла Кальницького, назва Святошинських дач пов'язана із луцьким князем із чернігівської династії – Святославом, який прославився своїми богоугодними справами та простим аскетичним життям у 12 столітті. Його прозвали Святошею за його спосіб життя, а хутір на Борщагівці, яким він володів – Святошином. Ця назва вкорінилася і дійшла донині.

Читайте також: Київ на малюнках Тараса Шевченка: в мережі показали, як виглядала столиця на початку 19-го століття. Фото

На початку 17 століття, король Сигізмунд ІІІ передав святошинські землі київським міщанам, які спершу використовували їх для сільського господарства, а наприкінці 19 століття почали будувати дачі. Тоді тут з'явилося 20 вулиць та провулків, розділених на 450 ділянок та власний ринок. А на початку 20 століття – проведено електроенергію та відкрито кінотеатр, який ще донедавна функціонував.

"Святошинські дачі були дуже різні, від простеньких будиночків до справжніх палаців. Над будівництвом останніх працювали досить відомі київські архітектори, зокрема Олександр Кривошеєв та Олександр Хойнацький. Але за радянських часів більшість старовинних дач було зруйновано: одні - більшовиками, інші розбомбили нацисти... Зараз справді цікавих дачних будинків залишилося зовсім небагато", - розповів автор допису.

Нагадаємо, у мережі оприлюднили фото Залізної церкви на Галицькій площі, що була знищена більшовиками у 1931 році минулого століття.

  • Вас також може зацікавити:

Як виглядав Подол у 1900-х роках: в мережі показали унікальні архівні фото Києва

Як виглядав Київ у 1970-1980 роках: у мережі показали історичні фото

Як виглядала Оболонська набережна в Києві 70 років тому: у мережі показали архівне фото