RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Як виглядала знищена більшовиками в Києві унікальна Залізна церква: архівні фото

У мережі оприлюднили фото Залізної церкви на Галицькій площа, що була знищена більшовиками у 1931 році минулого століття.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на сторінку "Київ. Один день - одне фото" у Facebook.

Зазначається, що знімок Церкви Іоанна Златоуста (Залізної церкви) на Галицькій площі (Євбазі) було зроблено у 1890-тих роках. Наразі оригінал фото зберігається в фондах Музею історії Києва.

У XVII столітті, дерев'яна церква Іоана Златоуста розташовувалася в Старому місті на перехресті вулиць Володимирської та Великої Житомирської. Згідно з планами розвитку Києва середини XIX століття, церкву планували перенести в інший район. Проте у результаті було вирішено побудувати нову церкву на торговій Галицькій площі на околиці міста.

Читайте також: Військовий цвинтар у Києві: де ховатимуть українських героїв

Спершу планувалося зведення дерев'яної церкви, але генерал-губернатор Безак запропонував збудувати церкву із заліза, використовуючи чавунні плити. Урочисте закладення храму за проєктом архітектора Юргенса відбулося 15 жовтня 1867 року, а освячено 16 серпня 1871 року. Для внутрішнього оздоблення були використані деталі зі Старокиївської церкви Іоана Златоуста. Цей храм був першою в Російській імперії церквою, збудованою із заліза.

Храм був найменшим у місті, але мав значну парафію з близько 7000 вірян. Однак унікальність конструкції церкви призвела до ряду проблем. Взимку тут було дуже холодно, а влітку металева конструкція нагрівалася надто сильно. Також, через відсутність вентиляції в церкві була підвищена вологість, що призводило до іржавіння стін.

У 1931 році Наркомат освіти вирішив, що церква не має історичної цінності, і у 1934 році її було знесено. Офіційною причиною демонтажу була "реконструкція трамвайних колій".

Сьогодні на місці колишньої церкви знаходиться сквер праворуч від Київського цирку, а про храм нагадує лише розташована поруч вулиця, що має назву Золотоустівська.

Раніше ми писали, що в 1945 році потяги на лівий берег Києва ходили дерев'яним мостом.

  • Вас також може зацікавити:

Як виглядав Київ у 1970-1980 роках: у мережі показали історичні фото

Як виглядала Оболонська набережна в Києві 70 років тому: у мережі показали архівне фото

Київ 160 років тому: як виглядала "лиса" Володимирська гірка