RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Жоден з датчиків не зафіксував грозу: що насправді було в Києві 11 січня

Сильні вибухи, які чули жителі столиці України увечері, 11 січня, помилково вважають громом, адже жоден грозопеленгатор грози не зафіксував.

Про це повідомили в Українському гідрометцентрі.

Читайте також: Зима в Україні буде аномальною: відомий синоптик дав прогноз на сезон 2023/2024

Так фахівці прокоментували вчорашню подію, коли мережа вибухнула відео, де чутно дивні гучні звуки, схожі на грім, та видно блискавку. Жителі були вкрай здивовані такими явищами взимку.

В Укргідрометцентрі зазначили, що в природі дійсно є подібне унікальне явище, за якого замість зливового дощу йде зливовий сніг. Має назву "сніжна гроза".

На Землі фіксують близько п'яти-шести разів на рік. Спрогнозувати таке явище вкрай складно, умови для появи в атмосфері з'являються і розвиваються спонтанно, за лічені хвилини. На відміну від літніх частих гроз, взимку може бути лише одна-дві слабкі, частіше - міжхмарні блискавки, які не несуть загрози. Проте напередодні чутливі прилади не виявили нічого подібного в Києві, повідомили метеорологи.

"Утворюється сніжна гроза, коли холодне повітря притиснене до землі, а над ним натікає дуже вологе і тепле повітря, в ньому починаються раптові вертикальні рухи, та перемішування, що призводить до турбулентності, під час якої льодяні кристали в хмарах врізаються одне в одного... Супроводжується сніжна гроза дуже приглушеним громом набагато нижчого звучання, на відміну від звичайного літнього. Оскільки це явище унікальне, його часто плутають з іншими подіями, але датчики, що називаються грозопеленгаторами, фіксують навіть слабкі розряди, тому з легкістю можна перевірити чи було таке явище насправді, чи ні. Увечері 11 січня жоден грозопеленгатор грози не зафіксував", - наголосили в Укргідрометцентрі.

Нагадаємо, директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда інформував, що в країні зимовий період очікується із позитивними температурними аномаліями.

  • Вас також може зацікавити:

Тепло і багато опадів, але без "сюрпризів" не обійдеться: прогноз синоптика на січень-2024

Якою буде зима 2023-2024 - прогноз на зимові місяці

Половина України – люті морози, інша половина – снігопади: погода готує українцям черговий сюрприз