RU  UA

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Як виглядав київський Поділ 130 років тому: в мережі показали цікаве фото

В мережі показали унікальне архівне фото того, який вигляд мав київський Поділ 130 років тому – як забудували Верхній та Нижній Вали впродовж століття.

Далі "Апостроф", посилаючись на матеріали Facebook-групи "Спрага", покаже, як виглядав Поділ у 1890-х роках.

Читайте також: Від минулого до сьогодення: історія і стародавні фото Солом'янської площі у Києві

До фотографії, яку показали в мережі, залишили наступний допис:

"Вулиці Верхній/Нижній Вал на перетині з вулицею Глибочицькою".

Фото зроблене майже 130 років тому.

Верхній та Нижній Вали є давньою вулицею з бульварною алеєю. Особливістю цієї вулиці є те, що її парні та непарні сторони мають різні назви. Вулиця має багату історію, що веде свій початок від часів Київської Русі, коли нею текла річка Глубочиця. Спочатку на цьому місці були насипи, що слугували оборонними спорудами, а згодом їх переобладнали для захисту від повеней.

Після великої пожежі в 1811 році, яка вразила Поділ, район було реконструйовано за проєктом інженера-архітектора Гесте. У період з 1871 по 1875 роки річку Глубочицю заклали в підземний колектор, що дало вулиці її сучасний вигляд. Сьогодні ця вулиця є однією з ключових "артерій" Подолу, поділяючи історичний район на дві частини.

У 1934 році, в рамках реконструкції міста, між Верхнім і Нижнім Валом було облаштовано бульвар, а на території сучасної Контрактової площі було засновано сквер.

Активніша забудова Верхнього і Нижнього Валу почалася в період між першою половиною XIX століття та початком XX століття. Сьогодні будівлі першої половини 19 століття зустрічаються рідко – переважно це двоповерхові споруди з численними перебудовами. На перших поверхах розміщені магазини, а на других – житлові квартири. Фасади прикрашені детальним ліпним декором, фронтонами, маленькими вежами та пілястрами.

Здебільшого це були житлові будинки, в яких перші поверхи використовувались під торгові приміщення. Серед знакових споруд вулиці виділяється Житній ринок — один з найстаріших ринків столиці, історія якого сягає часів Київської Русі. Нову криту будівлю ринку відкрили у 1980 році.

Зокрема, ось який вигляд мали Верхній та Нижній Вали в період 1980-х років.

Нагадаємо, раніше ми розповідали загадкову історію та показували стародавні фото головної вулиці столиці.

  • Вас також може зацікавити:

Асортимент і вбрання вражають: в мережі показали фото з Контрактового ярмарку 1910-тих років

Ланцюговий міст і пароплав на Дніпрі: в мережі показали фото Києва 1901 року

Містичні історії Києва: які загадки приховує Будинок з химерами