RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Асортимент і вбрання вражають: в мережі показали фото з Контрактового ярмарку 1910-тих років

Українські ярмарки столиці початку XX століття були не лише торговими майданчиками, а й місцями зустрічі, обміну досвідом, певними культурними та соціальними центрами. Серед них особливе місце займав Контрактовий ярмарок, який відбувався в Києві. Архівні фото 1910-х років дозволяють поглянути, як відбувалася торгівля в Києві в той час.

Тому далі "Апостроф" з посиланням "Клуб Корінного Киянина" покаже, як відбувалася торгівля на Контрактовому ярмарку в 1910-х роках.

Читайте також: Черги і пересувні точки з водою: як виглядав Хрещатик у Києві в 1960-тих роках, фото

Фото, яке показали в соціальних мережах, створює відчуття кадру з кінофільму, який встигли зловити професійні фотографи. Проте саме так відбувалася торгівля на ярмарку в 1910-х роках. Місцеві мешканці вдягнули свої найкращі вишиті сорочки, поєднавши з іншими традиційними елементами українського костюма, та вийшли продавати медові пряники без цукру на Подолі.

Контрактовий ярмарок в Києві, розташований у історичному районі Подолу, був ключовим торговельним та договірним місцем. До 1775 року такий ярмарок проходив у Львові, де шляхта могла отримати кредити під заставу маєтків, а також купувати, продавати або здавати в оренду землю, виплачувати борги та укладати угоди на аграрну продукцію. Ці дії були основою діяльності ярмарку.

В кінці XVIII століття ярмарок спочатку переїхав до Дубно (де збиралось до 30 000 відвідувачів), а в 1797 році він остаточно оселився в Києві, ставши центром економічного та культурного життя регіону.

У Києві ярмарок набув нових назв з часом – спочатку Водохрещенський, а в XIX столітті – Стрітенський. На ярмарок приїжджали не тільки польські магнати, але й купці, підприємці та вельможі з-за кордону – з Пруссії, Франції, Англії та інших країн.

Ярмарок зосереджувався переважно на угодах, пов’язаних з нерухомістю, які становили до 60% всіх операцій у середині XIX століття. Проте, після польських повстань Київський контрактовий ярмарок зазнав занепаду і вже не міг повернутися до своїх колишніх обсягів угод.

Зокрема ось який вигляд мав сам Київський контрактовий ярмарок, фото датується кінцем XIX ст.

В лютому 1917 року востаннє було піднято ярмарковий прапор, оскільки після подій Жовтневої революції ярмарок фактично перестав функціонувати. Хоча у 1923 році ще була спроба відновлення Київського контрактового ярмарку, проте вже в 1930 році ярмарок припинив своє існування.

15 березня 1994 року було відновлено діяльність Київського контрактового ярмарку під назвою «Київський міжнародний контрактовий ярмарок», проте його сучасна діяльність носить скоріше демонстраційний та виставковий характер. Такий вигляд Контрактового будинку на Подолі в Києві зафіксували фотографи у квітні 2009 року.

Нагадаємо, раніше ми показували, як виглядала Контрактова площа в Києві в 1920-ті роки.

  • Вас також може зацікавити:

Трамваї та море людей: цікаві фото Контрактової площі у Києві у 1920-х роках

У Києві діють унікальні фонтани Термена, яким більше 100 років: фото і історія пам’яток

Як відбудовували Київ після Другої світової війни: фото 1950-х років