RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

В Києві зносять композицію на честь Переяславської ради під колишньою аркою "Дружби народів". Фото

У Києві під аркою "Свободи українського народу" у рамках декомунізації комунальники демонтують композицію на честь Переяславської ради - вона зображує подію 1654 року, коли було підписано угоду між Московською та Українською козацькою державою.

Про це повідомляють у Telegram-каналі Київської міської державної адміністрації (КМДА).

Зазначається, що через масивність конструкції демонтаж може зайняти кілька днів. Вона складається з приблизно 20 елементів, що важать близько 6 000-7 000 кг.

Варто зазначити, що попередньо фахівці провели вивчення конструкції, щоб зберегти її цілісність під час демонтажу й уникнути пошкоджень. Надалі монумент зберігатиметься в Державному музеї авіації України ім. О. К. Антонова.

Читайте також: В Києві вирішили долю колишньої Арки дружби народів

Нагадаємо, в результаті повномасштабної агресії Російської Федерації проти України 26 квітня 2022 року в Києві був демонтований радянський пам'ятник, що розташовувався під Аркою, відомою як "дружби народів". Гранітну стелу зі складною композицією, присвячену Переяславській Раді, планували розібрати пізніше.

Також рішенням Київради від 14 травня 2022 року сталося перейменування самої Арки. Тепер вона офіційно відома як Арка Свободи українського народу. У той самий час київські депутати затвердили список понад 40 пам'ятників і пам'ятних знаків, які планували прибрати з вулиць і будівель столиці і передати до музею тоталітаризму.

Раніше ми розповідали, як виглядав Майдан Незалежності після Другої світової війни.

  • Вас може зацікавити:

Київ у 1930-50-х роках – як колись виглядав бульвар Шевченка – фото

В Україні перейменують ще 7 "радянських" міст і понад 40 сіл: список нових назв

Придушували незалежну Україну: в Києві демонтували ще один монумент більшовикам