RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Влада

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

В Києві вирішили долю колишньої Арки дружби народів

Колишню арку ружби народів" вирішено не демонтувати, а лише зроблять її переосмислення та зміну концепції простору навколо.

Таке рішення було опубліковано на інтернет-порталі КМДА.

Читайте також: "Знесення Арки Свободи - перебор у стилі радянського союзу": артисти та активісти виступили проти демонтажу пам'ятки

Після початку повномасштабного вторгнення в Україну міськрада Києва ухвалила рішення про перейменування арки "Дружби народів" на арку "Свободи українського народу". Пізніше було порушено питання щодо знесення пам’ятки в рамках проекту декомунізації та дерусифікації об’єктів. Але після фахового вивчення та консультацій із громадськістю робоча група прийняла рішення про збереження арки "Свободи українського народу".

Також КМДА зазначає, що витрата значних коштів з міського бюджету на демонтаж арки "Свободи українського народу" не є нині найнагальнішим питанням. Міськрада зазначає, що під час воєнного стану місто насамперед спрямовує фінанси на допомогу Збройним силам України, безперебійне функціонування бюджетної сфери та вирішення життєво важливих потреб столичних мешканців.

Раніше директорка департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова зауважила, що рішення про демонтаж арки є поспішним, а її знесення може бути небезпечним. За словами Соловйової, частини цієї арки утворюють підпірну стіну, що запобігає зсуву. Саме тому демонтаж буде складним, дорогим і небезпечним.

КМДА відзвітувала, що нині Київ знаходиться на фінальній стадії декомунізації та дерусифікації обʼєктів. Загалом представники столичної влади разом із фахівцями НАН України, Інституту національної памʼяті та експертами виокремили 297 памʼяток, які тісно повʼязані з історією і культурою Росії та СРСР. Їх рекомендують усунути або перемістити до спеціальних місць зберігання. До їхнього переліку входять 95 памʼятників і понад 200 памʼятних знаків та елементів оздоблення.

Раніше ми розповідали, як виглядав Майдан Незалежності після Другої світової війни.

  • Вас може зацікавити:

Київ у 1930-50-х роках – як колись виглядав бульвар Шевченка – фото

В Україні перейменують ще 7 "радянських" міст і понад 40 сіл: список нових назв

Придушували незалежну Україну: в Києві демонтували ще один монумент більшовикам