RU  UA

Неділя, 16 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 червня

Всі новини

Чому у Києві вимикають світло на 12 годин і яка є серйозна загроза

24 травня в Києві вчергове застосовують протягом всього дня графіки відключення світла – експерт вважає, що на велику тривалість відключень може впливати об'ємна критична інфраструктура. Існує загроза, що ситуація зі світлом може ще погіршитись.

Про це директор енергетичних програм "Центру Разумкова" Володимир Омельченко написав на своїй Facebook-сторінці.

Читайте також: На який час можуть розтягнутись відключення світла: в Україні дали невтішний прогноз

Він згадав про те, як 24 травня в Києві ввели "жорсткі графіки погодинних відключень електричної енергії для побутових споживачів", що діятимуть протягом дня.

"Так, 12 годин - це гарантовані відключення, натомість гарантоване забезпечення е/е складає лише 4 години", – коментує він.

Він вважає, що ситуацію, яка утворилася, важко пояснити лише дефіцитом потужностей в ОЕС – він вбачає проблему ще й у великій кількості критичної інфраструктури, що потребує живлення:

"Таку ситуацію важко пояснити виключно дефіцитом потужностей в ОЕС. Проблема ще й у тому, що в Києві розташована величезна кількість критичної інфраструктури, що працює на загальнодержавні інтереси яку заборонено обмежувати. Даний фактор методика Міненерго не враховує".

Омельченко вважає, що саме через це у Києві настільки тривалі відключення: "... у деяких регіонах гарантоване відключення населення не перевищує 2-3 години. Однак, Укренерго мусить доводити регіональні ліміти відповідно до положень вказаної методики".

Він передбачає, що якщо ситуація не зміниться, то в столиці вже в липні, коли зростає сезонне споживання, а більшість атомних блоків перебувають у стані планових ремонтів, ситуація зі світлом може погіршитись ще більше: "...а в опалювальний сезон вона буде просто критичною".

Крім того, Омельченко вважає, що навіть підвищення тарифів удвічі не вплине суттєво на графіки погодинних відключень, проте може мати інший небажаний ефект:

"Цей фактор може призвести до підвищення градусу соціального напруження в державі й негативно відобразитися на військово-політичній ситуації в цілому".

Наостанок Володимир Омельченко згадав про те, що, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, врахувавши поточні проблеми, надав доручення удосконалити методику із надання лімітів. На думку, директора енергетичних програм, процес визначення лімітів має враховувати кілька важливих факторів, зокрема наявність у регіоні загальнодержавної інфраструктури ТА відсоток мешканців, котрі дійсно проживають у кожному регіоні.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що в Україні шукають спосіб боротьби з блекаутами.

  • Вас також може зацікавити:

Взимку можливі тижневі блекаути: депутат розповів, як в Києві готуються до відключень

Зарядки на колесах: які моделі електрокарів можуть живити будинок

Коли краще користуватися праскою і гріти бойлер: в "Укренерго" дали чітку відповідь