RU  UA

Понеділок, 17 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 червня

Всі новини

​Платити - більше, світла – менше: киян влітку чекає ще більше відключень

Підвищення тарифу на світло допоможе скоротити борги на ринку, проте не позбавить необхідності подавати електрику за графіком.

Про це розповів директор енергетичних програм "Центру Разумкова" Володимир Омельченко.

Читайте також: Українців у червні чекає підвищення тарифів на світло: що кажуть у Міненерго

"Принаймні у короткостроковій перспективі. У середньо- та довгостроковій перспективі - так. Сказати, що якщо з 1 червня піднімуть тарифи для населення, то вже через місяць повністю відновлять 8 ГВт потужностей, - неправильно. Це може прискорити відновлення, але це буде не швидко", - зазначив він.

За словами експерта, існує ризик, що після підвищення тарифів ще більше обмежуватимуть населення: це пов'язано з літнім сезоном та підвищеним споживанням електроенергії.

"Тому дефіцит у системі збільшиться і може бути особливо великим уже в липні. І терміни відключень можуть серйозно збільшитися", - зазначає Омельченко.

Він розповів, що відключень у Києві минулого тижня було більше, ніж у середньому по країні, оскільки методика визначення лімітів не враховує наявність критичної інфраструктури у тому чи іншому регіоні. А у столиці такої інфраструктури багато, і працює вона не лише на Київ, а й на всю країну - парламент, міністерства тощо. За словами експерта, на сьогодні уряд переглядає методику та доручив розробити справедливі графіки.

Раніше ми розповідали, як вдома зробити ліхтар з підручних засобів.

  • Вас може зацікавити:

Києву загрожують тижневі блекаути: влада вже готується

Як заощаджувати світло в квартирі: дієві лайфхаки

На Дніпропетровщині на одній з електропідстанцій виявили вибухівку