RU  UA

Четвер, 23 травня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.50
Культура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 травня

22 травня

Всі новини

У Києві під загрозою знесення виявилася історична будівля - на її місці може з'явитися ЖК: фото

У Києві планують знести історичну садибу XIX століття на вул. Обсерваторній, 6, щоб побудувати на її місці 12-поверховий житловий комплекс.

Про це повідомляє громадська організація "Карта Реновації".

У 2020 році будинок викупила ТОВ Інформаційна група Агентство Столичних Повідомлень. У забудовника є містобудівні умови і обмеження на будівництво нової будівлі до 26,5 метрів у висоту, а також дозвіл від ДАБК і право оренди землі. Там планується побудувати житловий комплекс на 12 поверхів.

За інформацією активістів, фасад 130-річного будинку вже закрили сіткою, а на ділянці почалися роботи. Заплановано облаштування 119 квартир і 35 місць в підземному паркінгу.

При цьому місцеві жителі виступають проти будівництва. Вони вважають, що такий масивний житловий комплекс може зруйнувати старі будинки.

За словами представників громадської організації, будинок Барбала є "рідкісним зразком одноповерхового житла середнього класу з цегляним декором. Будинки такої поверховості та типології слід було б занести в "червону книгу", настільки мало їх до сих пір залишилося".

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Києві забудовники намагаються виключити будівництво XIX століття з реєстру пам'ятників і почати на ній заробляти. Міністерство культури - проти. Суперечки точаться цілу епоху і обросли купою судових розслідувань.