RU  UA

Пʼятниця, 21 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.25
Культура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 червня

Всі новини

У Києві розгорнулася "битва" навколо садиби XIX століття на Подолі: гучні деталі

У Києві забудовники намагаються виключити садибу XIX століття з реєстру пам'ятників і почати на ній заробляти. Міністерство культури - проти. Суперечки продовжуються цілу епоху і обросли купою судових розслідувань.

Про це повідомляється в матеріалі "Апострофа".

Нашестя забудовників для столиці - звичайна справа. На цей раз намагаються знести садибу Дмитрієву на вул. Хорива, 2, яка визнана культурною спадщиною Києва. Це предмет довготривалих розглядів між ПП "Конвалія-Нерухомість" і Міністерством культури. Перші намагаються почати заробляти на пам'ятці архітектури. Другі - проти. Але і реальної альтернативи в Мінкульті не пропонують, тому будівля сиплеться від часу і негоди і створює небезпеку для оточуючих.

Садиба Дмитрієва - це умовна назва комплексу історичних будівель XIX століття в самому куточку історичного Подолу, акурат під Замковою горою.

Садиба має досить динамічну історію: пережила вона і міщанські реконструкції та націоналізації більшовиків, служила і житлом, і банком, і майстернею з ремонту взуття та перукарнею, і навіть кондитерською фабрикою. З настанням незалежності в чотириповерховому будинку провели ремонтні роботи та зробили його придатним для розміщення людей. Автором споруди є відомий київський архітектор Олександр Кривошеєв. Це одна з небагатьох будівель столиці епохи класицизму.

"Цінність будівлі в тому, що це останній збережений цілісно архітектурний комплекс (ансамбль) садибного типу на Подолі. Тобто тут історія прив'язана не просто до окремого будинку, а так би мовити до двору, а вірніше до дворику. Звідси пішли знамениті єврейські дворики, які потім "перекочували" і в Одесу, де стали невід'ємною частиною вже місцевого колориту", - розповідає "Апострофу" волонтер проекту "Карта Реновації", юрист Дмитро Перов.

А зараз навколо садиби знову вирують пристрасті. Її намагаються перетворити або в бізнес, або в руїни.

Як повідомляв "Апостроф", мер Києва заявив, що столиця втрачає свою культуру, так як Мінкульт не бажає вносити спорудження в реєстр культурних пам'яток.