RU  UA

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Культура

Новини

19 вересня

Всі новини

У Києві колись була своя "Швейцарія": в мережі згадали історичне фото

120 років тому у Києві була місцевість, яку містяни називали "Київською Швейцарією". Насолодитися її краєвидами можна було тільки в літню пору року під час трамвайних поїздок.

Історичне фото "Київської Швейцарії" від 1904 року опублікували у спільноті "Спрага: в Києві цікаво" у Facebook.

Маршрут трамвая пролягав Реп'яховим Яром та районом нинішнього Подільського узвозу, вже тоді ця місцевість мала назву "Київська Швейцарія" через неймовірні краєвиди, що відкривалися перед містянами. Маршрут проходив через горбисту місцевість на правому березі Києва - звивиста річка, високі пагорби, унікальна природа, круті підйоми та спуски – усе це вражало подорожуючих своєю красою.

Трамвайна лінія на цьому маршруті була споруджена у 1904-1906 роках, вона з’єднувала тодішню Кирилівську площу (зараз це неподалік від стадіону "Спартак") із районом Лук’янівки та проходила через Врубелівський узвіз і вулиці Макарівську, Нагірну, Овруцьку.

По маршруту "Київської Швейцарії" слідували два номери трамваїв – 12 і 18 - тільки у літній період. Через надто круті підйоми та спуски у зимовий період трамваї ішли в об’їзд через частину сучасної вулиці Глибочицької.

Раніше "Апостроф" розповідав, як виглядала Велика Житомирська вулиця в Києві у 1870-тих роках.

Також раніше ми розповідали, як виглядала легендарна "Голгофа" на Володимирській гірці у Києві.