RU  UA

Вівторок, 2 липня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 липня

1 липня

Всі новини

Як виглядала легендарна "Голгофа" на Володимирській гірці у Києві: архівні фото

Одна з пам'яток історії Києва на початку ХХ століття, яка не збереглася до нашого часу, - панорама "Голгофа", що знаходилася неподалік від Олександрівського костелу на Володимирській гірці.

Про історію місця розповіли у "Вечірньому Києві".

Читайте також: Як виглядав Київ на початку ХХ століття: в мережі пригадали архівні фото

На той час популярністю користувалися художні панорами релігійної тематики. Відповідно до віянь того часу, у липні 1901 року директор Київського художнього салону Іван Замараєв отримав земельну ділянку для облаштування павільйону під художні виставки.

Віденські майстри створили авторську копію панорами "Розп’яття Христа". Довжина полотна складала 94 метри, а ширина — 13 метрів. Вага ж складала понад 3200 кг.

Відкриття панорами відбулося 10 січня 1902 року. Вона справила на киян велике враження, а квитки швидко розкуповувалися. Окрім "Голгофи" у павільйоні мали можливість виставляти картини інші художники.

Останнім орендарем панорами був Михайло Калашников. Йому навіть вдалося продовжити оренду у 1924 році вже з радянською владою, за умови, що "Голгофа" буде використовуватися в антирелігійних цілях. Проте через рік споруду експропріювали на користь держави.

У 1934 році павільйон розібрали, а саме полотно розірвали та перенесли до Успенського собору Києво-Печерської Лаври. Композиція була остаточно втрачена при підриві собору у листопаді 1941 року.

Раніше "Апостроф" розповідав, як змінилася Бессарабка за 160 років.

  • Вас також може зацікавити:

Як виглядав Поділ у 1900-х роках: у мережі показали унікальні архівні фото Києва

Як відбудовували Київ після Другої світової війни: фото 1950-х років

Київ на малюнках Тараса Шевченка: у мережі показали, як виглядала столиця на початку XIX століття