RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Інфраструктура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

​Київським вузам готують драконівські тарифи на газ: чи будуть мерзнути студенти

Газопостачальні компанії виставляють своїм клієнтам нові тарифи на природний газ. Так, згідно з угодою між ТОВ “Київгазтрейд” та одним зі столичних вишів, з 1 жовтня ціна газу буде становити понад 40 тисяч грн з ПДВ за 1000 куб. м. “Апостроф” дізнавався у вишів, як нові тарифи на газ вплинуть на старт опалювального сезону і чи не будуть мерзнути студенти.

Угоду опублікував на своїй сторінці у Facebookюрист Андрій Черних.

Під підписом одразу ж з’явились коментарі про те, що виші змушені будуть перейти на дистанційне навчання, бо такі суми не потягнуть.

На жаль, представники більшості вишів не йшли на контакт і відмовлялись говорити про готовність до опалювального сезону та вплив на нього тарифів. Там, де на запитання відповідати погоджувались, одностайно говорили про готовність увімкнути тепло – передусім технічну, а стосовно фінансової – тут вже з’являються вагання.

“Наш виш стовідсотково готовий, - сказав “Апострофу” Олександр Турунцев, проректор з організаційних питань та адміністративно-господарської роботи та адміністративно-господарської роботи Київського університету імені Бориса Грінченка. - Звісно, ми з вами живемо в Україні, і тарифи на всіх нас впливають. Ми розуміємо, що вони будуть дуже високими. Але поки ще не отримали жодних документів стосовно їхнього підвищення. Якщо отримаємо, будемо думати. Але наш виш однозначно не піде на дистанційку”.

Готові опалювати стіни свого вишу й у Національному медичному університеті імені О.О.Богомольця. Кажуть, технічних проблем у виші нема. Щойно місто дасть команду – опалення буде. А щодо ціни на газ – усе залежить від теплопостачальника. І так, можливо, що саме він і зробить опалення у виші дорожчим.

“У нашого теплопостачальника – “Київприлад” – дійсно, виникли проблеми з цінами на газ. Але не знаю, як це нас торкнеться. Можливо, пізніше вони скажуть, що треба змінювати тарифи. Якщо змінюється середня ціна по регіону, то постачальник має право піднімати тариф на 10% - не сказано лише, скільки разів”, - кажуть у виші.

Співрозмовник “Апострофа” зауважив, що, оскільки для теплопостачальника газ продаватимуть дорожче – то й тарифи на тепло для вишу ймовірно зростуть .

“Вони й так кажуть, що дають нам тепло у збиток. Якщо піднімуть тарифи, то куди ми дінемось”, - каже працівник університету.

Але яку суму готові платити – не сказали. Поки орієнтуються на ту інформацію, яка є.

“У кошторисі закладені старі ціни, але ж ми не знаємо, як вони зміняться. Можливо, буде й обвал. Поки сказати нічого не можемо”.

Раніше сайт "Апостроф" писав, що відповідно до проєкту рішення КМДА, у Києві очікуються чергові підвищення тарифів на опалення. Ціни можуть підвищитися на майже половину.