RU  UA

Як жити – ніхто не знає: медики б'ють на сполох через невиплату зарплат

У Києві медики Лікарні швидкої медичної допомоги вийшли на протест. Вимагали, щоб їм виплатили зарплати та компенсували "святкові" і "нічні" зміни. Медпрацівники жаліються, що їм не платять вже четвертий місяць, тому вони не мають грошей навіть на проїзд на роботу.

Подробиці у сюжеті Андрія Штангрета та Олега Булаха у випуску Апостроф News на Апостроф TV.

"Як їздити, я не знаю. Реально немає грошей ні на дорогу, ні на хліб", – розповідає одна з працівниць лікарні.

Аби зекономити на дорозі, лікарі беруть по кілька змін поспіль. Утім за що працюють - зрозуміти так і не можуть. Адже ні так званих "коронавірусних", ні доплат за "нічні" та "святкові" зміни, чи бодай звичайних місячних зарплат медики не бачать.

"Зарплати не платять уже два з половиною місяці. Як жити – ніхто не знає. Тим часом лікарня не закривається ні на годину. Виконуються операції, виконуються обстеження хворих. Ковідні пацієнти теж є у лікарні", – розповідає медсестра Лікарні швидкої медичної допомоги Христина Воїтелева.

Бояться лікарі і за своє здоров'я, оскільки щодня змушені контактувати з десятками хворих на коронавірус пацієнтів. А засобів захисту мають обмаль.

"Видається одна маска на зміну, але вона повинна змінюватися раз на три години, а у нас на 24 години одна маска. Вимушені самі купувати собі маски", – розповідає працівниця лікарні.

Протестувальники впевнені, що гроші у лікарні таки є. Однак витрачають їх, мовляв, зовсім не на виплати працівникам чи нове медичне обладнання. А на комп'ютерну техніку.

"Отримали три мільйони, лікарня отримала. Комп'ютери вони закупили до лікарні. Де вони? Їх ніхто не бачив, але вони є", – розповідають працівниці лікарні.

Куди ж врешті поділися кошти? Відповідь на це питання кореспонденти Апостроф TV вирішили дізнатися безпосередньо в адміністрації медзакладу. Однак з журналістами спілкуватися не захотіли.

Тим часом на офіційному веб-сайті Нацслужби здоров'я зазначають, що у грудні виділили цій лікарні понад 20 мільйонів гривень за програмою медичних гарантій. Працівники лікарні звернулися до правоохоронців із заявою. Тепер із цією історією розбиратиметься прокуратура.

Нагадаємо, з 1 січня 2022 року українським лікарям підвищили зарплату.