RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Київ не давав дозволу на знесення 200-річної садиби на Подолі та розриває договір оренди ділянки - Кличко

Міська влада не дозволяла знесення 200-річного будинку на Подолі. Мер Києва Віталій Кличко ініціює розірвання Київрадою договору оренди ділянки, де була розташована будівля та ухвалення заборони реконструкції та інших дій з будівлями старшими за 100 років без дозволу містобудівної ради.

Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко у своєму пості в Facebook.

Мер Києва Кличко назвав знесення 200-річної садиби на Подолі "кричущим" і заявив, що міська влада не надавала жодних дозволів чи погоджень.

"По-перше: я ініціюю розірвання Київрадою договору оренди (від 2009 року) на Ярославській 13-Б. Оскільки приватний власник, всупереч усім нормам і здоровому глузду, прикрившись листом Мінкульту, вирішив, що може паплюжити історичну спадщину нашого міста. По-друге: Міська влада готує звернення до правоохоронних органів щодо перевірки законності дій власника", - заявив мер Києва.

Віталій Кличко зазначив, що ініціює рішення Київради щодо заборони реконструкції та інших дій з будівлями міста яким більше 100 років, без висновків містобудівної ради, незалежно від того, чи внесений цей будинок в реєстр історичних пам’яток. Він наголосив, що парламент остаточно скасував подібні заборони в січні.

"Верховна рада в січні цього року остаточно скасувала заборону на містобудівні, архітектурні чи ландшафтні перетворення, будівельні, меліоративні, шляхові, земляні роботи без дозволу відповідного органу охорони культурної спадщини на охоронюваних археологічних територіях, у межах зон охорони пам'яток, історичних ареалів населених місць, занесених до Списку історичних населених місць України", - пише Кличко.

Окремо мер Києва розповів про те, що столиця вимагає від Верховної ради ухвалити закон про примусовий викуп у безвідповідальних власників пам’яток архітектури.

"Київ вимагає від Верховної Ради нарешті ухвалити в другому читанні законопроект 0895 (від 2019 року), який дозволить місцевій владі примусово викупати у безвідповідальних приватних власників, повертати у власність громади памʼятки архітектури, старовинні приміщення, які власники належно не утримують, що призводить до їх руйнування. А потім на місці памʼяток зʼявляються торгові центри та багатоповерхівки. Цей законопроект стосується охорони культурної спадщини всієї країни", - резюмував мер Києва Віталій Кличко.