RU  UA

Понеділок, 17 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 червня

16 червня

Всі новини

"Шевченкова церква" у Києві: архівні фото і цікаві факти про храм

У мережі з'явилися архівні фото "Шевченкової церкви", розташованої на Подолі у Києві.

Про це розповідається на сторінці "Клуб корінного киянина" у соціальній мережі Facebook.

Читайте також: Як виглядав Київ на початку ХХ століття: в мережі пригадали архівні фото

Початок XIX століття ознаменувався інтенсивною забудовою Києва. У цей час одним із провідних архітекторів міста був Андрій Іванович Меленський – автор проектів багатьох житлових та громадських будівель, церков, збудованих у перші десятиліття XI ст. у стилі класицизму. Серед трьох церков, збудованих О. Меленським у цьому архітектурному стилі на Подолі та зруйнованих у 1930-х роках, найвідоміша церква Різдва, оскільки саме з нею для багатьох поколінь українців пов'язана пам'ять про Тараса Шевченка. Як відомо, 6-7 травня 1861 року в найближчій до Дніпра церкві відбулося відспівування поета, коли труну з його тілом перевозили через Ланцюговий міст із Петербурга до Канева. З того часу Христоріздвяну церкву в народі почали називати Шевченковою.

Історія цього храму, за переказами, сягає глибини віків. Згідно з записом у документі зі зборів Київської духовної консисторії ХVII ст., храм побудував ще князь Володимир у 1011 році. Однак ні археологічно, ні літопису цей факт не підтверджено, тому достовірність цих відомостей є досить сумнівною.

У 1808 році митрополит Серапіон затвердив план А. Меленського. Можливо, у цей час йшли деякі протиріччя щодо назви майбутнього храму, оскільки креслення називалися «План і фасад кам'яної церкви з дзвіницею в ім'я Різдва Пресвяті Богородиці», а в резолюції митрополита повідомлялося: «За цим планом та фасадом кам'яну церкву на честь та славу Різдва Христового Спасителя нашого з дзвіницею в Києво-Поділі Бог нехай благословить». Загальний кошторис на будівництво склав 65 тисяч рублів. До початку будівельних робіт було зібрано лише незначну частину цієї суми. Тому потрібно було найближчим часом знайти кошти для поповнення будівельного фонду.

Згодом змінився і симетричний класичний стиль церкви. У 1837–1841 роках коштом купця Івана Терехова з південного боку було збудовано прибудову з теплою церквою Святого Сергія Радонезького для зимового богослужіння.

Після революції 1917 року церкву Різдва спіткала доля багатьох інших церков Києва. 1935 року у зв'язку з реконструкцією Поштової площі та будівництвом нового річкового вокзалу храм було знесено. За свідченням українського архітектора Олексія Повстянка, архітектурно-планове управління при міськраді внесло церкву Різдва до реєстру пам'ятників, що підлягають державній охороні. Проте, згідно з генеральним планом реконструкції Києва, затвердженим урядом СРСР 1935 року, храм Різдва Христового підлягав знищенню. Усі цінності, золото, срібло, ікони було конфісковано, а іконостас спалено.

14 січня 2005 року відбулося урочисте освячення нової церкви Різдва Христового, яку провів патріарх Київський та всієї Русі-України Філарет. В освяченні храму взяли участь новообраний президент України Віктор Ющенко, міський голова Олександр Омельченко та народний депутат України Іван Плющ.

Сьогодні церква Різдва Христового, розташована на початку нинішньої вулиці Петра Сагайдачного, візуально відкриває забудову Подолу, виступаючи домінантою Поштової площі.

Раніше "Апостроф" розповідав, як змінилася Бессарабка за 160 років.

  • Вас також може зацікавити:

Як виглядав Поділ у 1900-х роках: у мережі показали унікальні архівні фото Києва

Як відбудовували Київ після Другої світової війни: фото 1950-х років

Київ на малюнках Тараса Шевченка: у мережі показали, як виглядала столиця на початку XIX століття