RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Як відбудовували Київ після Другої світової війни: фото 1950-х років

У Києві занепадає унікальний "будинок тисячі вікон" на Тарасівській, а ось масовий наплив населення у великі міста почався в СРСР ще у 1920—1930-і роки й житла на всіх не вистачало, а руйнування, які принесла Друга світова війна, тільки погіршила проблему "переселення", поки до влади у 1953 році не прийшов новий перший секретар ЦК КПРС Микита Хрущов, що взявся вирішувати це питання.

Про це пише Бабель.

Постанова "Про розвиток житлового будівництва в СРСР" від 1957 року закріпила нові принципи будівництва, передусім за рахунок раціоналізації житлового простору.

Читайте також: Як виглядало оглядове колесо в центрі Києва в 1961 році: фото

Наприкінці 1950-х почали з'являтися т.зв. п'ятиповерхові "хрущовки" — "тимчасове житло" з кухнями по 5—6 квадратних метрів, прохідними кімнатами та об'єднаним санвузлом.

У цей період також поширилася практика створення мікрорайонів й 1956—1957 роках на Чоколівці (сьогодні це частина Соломʼянського району) на місці приватного сектора, полів і городів розпочали будівництво першого в українські столиці житлового масиву під назвою Першотравневий. Перші квартали там звели вже до 1959 року.

Ще одним житловим масивом, який складався з "хрущовок", стали Нивки у нинішньому Шевченківському районі. Але дуже швидко нові будинки почали з'являтися і в історичних районах під гаслом "раціонального використання простору". Хрущовки виникли на Печерську: між бульварами Лихачова (тепер Марії Приймаченко), Печерським (Лесі Українки), Дружби Народів та вулицею Патріса Лумумби (Іоанна Павла II), а також в районі історичної місцевості Звіринець — на вулиці Кіквідзе (тепер Михайла Бойчука) і Бастіонній.

Панельні будинки, технологію виробництва яких СРСР купив у Франції, з'являються в Києві на початку 1960-х. Так забудовувався район Ленінградської площі (сучасна Дарницька площа). Будівництво спрощених панельних хрущовок обходилося дешевше та швидше, ніж блокових або цегляних.

І хоча спочатку хрущовки будувалися як тимчасове житло, яке передбачалося замінити на більш комфортні будинки, коли настане комунізм, але час минав, і все більше проявлялися недоліки економних маленьких квартир, де взимку — холодно, влітку — спекотно, шумоізоляція слабка, а ліфтів немає.

Окрім того, звичайні меблі не вміщалися в мікроскопічних кімнатах, що змусило промисловість розпочати виробництво малогабаритних предметів інтер'єру.

Утім, житлову проблему завдяки хрущовкам вдалося вирішити в рекордно короткі терміни й до початку 1970-х Радянський Союз посідав одне з перших місць у світі за кількістю нових квартир.

Раніше ми показували, як виглядала столиця на початку XIX століття.

Вас також може зацікавити:

Як виглядав Київ у 1920-30-ті роки: архівні фотографії

Були притулком ще в дохристиянські часи: як виглядають стародавні Китаївські печери у Києві

Як виглядав стадіон "Динамо" у Києві в 1930-1960 роках: історичні фото