RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Порошенко пригрозив Росії "радянською" цитатою

Президент України Петро Порошенко 14 жовтня у своїй промові з приводу святкування Дня захисника використав цитату з радянського фільму "Олександр Невський", знятого режисером Сергієм Ейзенштейном.

На це звернуло увагу російське видання "Лента.ру".

"Споконвіку ми не виступали ніколи у ролі агресора і ніколи не зарилися на чуже. Але і свого – не віддамо. І нам, слава Богу, є вже чим зустріти непроханих гостей. Хто з мечем до нас прийде, той від меча і загине", - сказав Порошенко.

Остання фраза була сказана актором Миколою Черкасовим, який виконав головну роль у фільмі 1938 року "Олександр Невський".

Зазначимо, що слова "Хто з мечем до нас прийде, від меча і загине" помилково приписують самому новгородському князю, які Невський нібито виголосив послам Лівонського ордену після Льодового побоїща. Однак у літописах про це немає ніяких згадок. Автором фрази є радянський письменник Петро Андрійович Павленко, який написав сценарій до фільму.

Як повідомляв "Апостроф", український блогер Павло Белянський зворушив мережі своєю історією про День захисника України.