RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

У Росії пояснили неможливість великої угоди між Путіним і Трампом

Однією з причин різкого похолодання у відносинах між Білим домом і Кремлем під час президентства Барака Обами було те, що президент РФ Володимир хоче угоди з Америкою щодо розподілу сфер впливу.

Таку думку в інтерв'ю "Апострофу" висловила російська політолог, доктор історичних наук і старший науковий співробітник Brookings Institution Лілія Шевцова.

За її словами, Кремль хоче домогтися згоди США на право Росії на власний розсуд інтерпретувати принципи і стандарти політики і міжнародних відносин, мати своє розуміння суверенітету, територіальної невтручання і так далі. Крім того, Путін хоче, щоб Росію визнали наддержавою, в тому числі в енергетичній галузі, а також визнати Україну визнати сферою впливу Кремля.

Але тепер президентом США стане Дональд Трамп і це різко змінює розстановку сил, вважає Шевцова.

"Трамп не з тих, хто йде на здачу позицій. Трамп сам хоче переважної переваги в усіх угодах, які він здійснює. Трамп сам є ключовим актором в будь-якому шоу і не сприймає нікого іншого. Що навряд чи може створити базу для його сприятливих відносин з Путіним. Тому питання угоди впирається в непомірність амбіцій Кремля, від яких він відступити не може", - зазначає політолог.

Вона підкреслює, що для Путіна будь-який відступ - це втрата обличчя, особливо напередодні виборів.

"Незрозуміло, що саме Трамп може обіцяти у відповідь. З урахуванням того, що Трамп теж хоче здійснити свою ідею Великої Америки всупереч усьому. І він теж, очевидно, буде схильний топати по міжнародній сцені, так би мовити, чавунними чобітьми. Тому сама ця угода викликає дуже багато сумнівів. І в силу суперечливості порядків денних, і в силу розбіжності російських і американських відносин, а також самих особистостей Путіна і Трампа", - підсумувала Шевцова.

В інтерв'ю "апостроф" Лілія Шевцова також розповіла про те, як США співпрацюватиме з Китаєм і чи зможе Росія ізолюватися від світу.