RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Україна піднялася в рейтингу вільних країн

Україна піднялась на 18-е місце з 29 в рейтингу свободи і демократії в країнах постсоціалістичного табору.

Про це йдеться у звіті Freedom House під назвою Nations in Transit 2017.

Як пише російська редакція DW, даний рейтинг складається із семи показників, включаючи рівень корупції, виборчий процес, діяльність громадянського суспільства. По кожному з них можна отримати від 0 (вищий рівень демократичного процесу) до 7 (нижчий рівень) балів. Середнє арифметичне і визначає становище держави в рейтингу вільних країн.

Демократичні процеси в Україні Freedom House оцінює в 4,61 бали (у минулому році - 4,68). При цьому загальний рейтинг демократії в нашій країні останні три роки постійно зростає, повернувшись до показника 2010 року, після провалу під час правління Віктора Януковича.

Росії залишилася на 23-му місці в рейтингу, опинившись між Киргизстаном (22) і Білоруссю (24). Проте середньостатистичний показник РФ навіть незначно погіршився, досягнувши 6,57 в порівнянні з 6,5 до 2016 року. Протягом останніх дев'яти років рейтинг Росії стабільно падає.

Найбільш невільними країнами експерти назвали Узбекистан і Туркменістан (по 6,96 бали), вільної виявилася Естонія (1,93 бали).

Як повідомляв "Апостроф", у січні директор українського представництва Freedom House Метью Шааф назвав Україну "частково вільною країною".