RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Коновалюк розповів про наслідки для заробітчан безвізу з ЄС

Введення безвізового режиму з ЄС вплине на економіку країни, принісши їй не тільки користь, але і великі ризики, зокрема, безвіз стане фільтром для заробітчан, а європейці будуть давати роботу в першу чергу своїм громадянам.

Про це у своєму блозі на сайті видання "Обозреватель" написав економіст, лідер ВО "Нова Україна" Валерій Коновалюк.

"Раніше, якщо у наших заробітчан виникали проблеми з в'їздом на роботу до Європи, вони вдавалися до зміни паспортних даних і їхали на заробітки під новим прізвищем. Тепер же з безвізовим режимом відбитки пальців залишать заробітчан по цей бік кордону. Таким чином, Європа встановлює фільтр для українських громадян", – зазначив Коновалюк.

Він додав, що заробітчани-нелегали повернуться в Україну і уряд вже зараз повинен підготувати ґрунт для їх повернення.

"Якщо кваліфіковані кадри будуть брати участь у відродженні промисловості, це прискорить перезапуск економіки. Але якщо влада, як завжди буде бездіяльною, громадяни, які повернуться, тільки поповнять армію безробітних", – заявив Коновалюк.

На його думку, українці, які повернуться з-за кордону, посилять тиск на ринок праці, що призведе до соціальної напруги, але може стати шансом для економіки.

"У той же час, "зворотна міграція" здатна стати шансом для розвитку країни. Повертатися будуть ті, хто готовий і хоче працювати, а не отримувати допомогу. Ті, хто працював на "євроработі", отримав конкурентну сучасну спеціальність і розуміння відповідальності. Влада повинна створити для повернення трудових мігрантів як умови для відкриття свого бізнесу, так і нові робочі місця", – вважає Коновалюк.

Нагадаємо, 6 квітня Європарламент проголосував за безвізовий режим для України. Рішення повинні ще схвалити Комітет постійних представників країн-членів ЄС (COREPER) і Рада ЄС. Після чого документ повинен бути підписаний і опублікований. Очікується, що безвізовий режим для України запрацює влітку цього року.