RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Вибори до ОТГ: стали відомі головні порушення під час голосування

В ході виборів до Об'єднаних територіальних громад (ОТГ) спостерігачі громадянської мережі ОПОРА зафіксували ряд порушень на виборчих дільницях.

Про це повідомляється на сайті організації.

Явка на виборах станом на 16:00 склала 39,7%.

Зокрема, в Сумській, Запорізькій та Харківській областях зафіксували підвезення виборців на дільниці.

Так, у селі Буринь Сумської області таксисти запропонували виборцям безкоштовно підвозити їх до виборчих дільниць. Один з таксистів заявив, що є прихильником жодного з кандидатів і хоче "допомогти виборцям".

У селі Охрімова Запорізької області спостерігачі помітили підвезення виборців до дільниці №230619, а в селищі Якимівка - на дільницю №230601.

В приміщення дільниці №630451 (село Велика Рогозянка, Харківська область) був помічений підвезення виборців на двох автомобілях. Як каже водій одного з авто, машина належить ЗАТ "Агрофірма ім. Григорія Сковороди". За даними держреєстру юридичних осіб, серед засновників "Агрофірми" фігурують громадяни з прізвищами, як у кандидатів, які балотуються в депутати Золочівської ОТГ.

У Сумській, Полтавській, Чернівецькій та Волинській областях спостерігачі помітили голосування без пред'явлення паспорта, а в Чернігівській, Харківській та Вінницькій областях - помилки в бюлетенях.

Також в деяких ДВК відсутнє належне матеріально-технічне забезпечення, зокрема в Закарпатській, Сумській, Тернопільській та Донецькій областях.

Крім цього, спостерігачі зафіксували невідомих громадян на виборчих дільницях у Донецькій, Херсонській та Волинській областях.

У Донецькій області невідомі намагалися перевірити за списком виборців тих, хто не проголосував на ДВК №140055. Це сталося в тій комісії, де вранці десяти виборцям видавали бюлетені без їх підпису у списку виборців, а голосування почалося на годину пізніше визначеного часу.

У Дніпропетровській області невідомі люди в камуфляжі напали на ДВК №120505 в селищі Майське.

"За словами секретаря ДВК Юлії Смірнової, на виборчу дільницю під'їхало 8 автомобілів. Молоді люди, одягнені в камуфляжну одяг, без масок на обличчі, розбили вітрини холу, де розташована виборча дільниця. Члени ДВК кинулися захищати урни. Двом людям кинули дві димові шашки" в спину", - зазначили в ОПОРІ.

Нападники хотіли влити в урни масло, але на встановлення результатів голосування це не вплинуло. Тілесні ушкодження отримали співробітник поліції, члени ДВК та спостерігач.

Як повідомляв "Апостроф", чеські журналісти та експерти спрогнозували політику Чехії по відношенню до України після нещодавніх парламентських виборів.