RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

ЗМІ опублікували проект закону щодо деокупації Донбасу: фото

Журналісти опублікували текст проекту Закону України "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях" (так званий законопроект про реінтеграції Донбасу).

Текст законопроекту публікує "Громадське ТБ".

Законопроект до другого читання "виріс" з 15 до 25 сторінок. Перш за все, за рахунок перерахування законів України та міжнародних документів, в яких зафіксована агресія Росії на Донбасі.

Датою початку російської агресії позначено 20 лютого 2014 року, а також в черговий раз зафіксовано, що РФ окупувала не тільки частина Донбасу, а Крим і місто Севастополь. На даному пункті в законопроекті про реінтеграції Донбасу наполягали представники Меджлісу кримсько-татарського народу, а також депутати з фракцій "Самопоміч" і "Батьківщина".

У статті 7 законопроекту з'явився пункт про те, що відповідно до Женевської конвенції Росія як країна-агресор зобов'язана забезпечити захист прав цивільного населення та створити необхідні умови для його життєдіяльності".

Замість антитерористичної операції депутати пропонують проводити на Донбасі "заходи щодо забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації". Раніше в законопроекті фігурувало інше визначення — "заходи щодо відновлення територіальної цілісності України".

Також передбачається, що військові, правоохоронці та військово-цивільні адміністрації на Донбасі будуть підпорядковані вже не об'єднаному оперативному штабу, як пропонувалося в першій редакції законопроекту, а командувачу, який буде призначатися президентом за поданням глави Генштабу. Також зазначається, що не допускається втручання в його роботу будь-яких осіб, незалежно від їх посад.

Якщо в першій редакції законопроекту оперативний штаб, зокрема, повинен був вирішувати і те, які товари можна переміщувати через лінію зіткнення, тепер це питання пропонується передати до компетенції Кабміну.

Перші зміни до закону про деокупацію Донбасу from PORTUGALEZZZ

Як повідомляв "Апостроф", Георгій Тука вказав на важливі аспекти законопроекту про реінтеграції Донбасу.