RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Закон про реінтеграцію Донбасу: Тука зробив гучну заяву

Закон про реінтеграцію Донбасу, який обговорюється в даний час, по суті не пов'язаний з реінтеграцією окупованих територій, це документ про систему управління Донецькою і Луганською областями, як військового, так і господарського.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука.

За його словами, це певна легалізація існуючого стану речей.

"Що ж стосується того законопроекту, який обговорюється зараз, то я багато разів говорив, що не сприймаю то "клеймо", яке на нього почепили - що це закон про реінтеграцію. З реінтеграції там є єдина теза: що державну політику щодо неконтрольованих територій розробляє і впроваджує центральний орган виконавчої влади, уповноважений на це. А це наше міністерство. Все", - сказав Тука.

Разом з тим, він уточнив, що визначення дати початку агресії в законі про реінтеграцію Донбасу не впливає на подачу будь-яких міжнародних позовів, оскільки факт агресії буде визнаватися не українським законодавством, а міжнародним судом.

"Коли нам деякі народні депутати говорять, що без позначення дати початку агресії ми не можемо подавати будь-які міжнародні позови - це все повна спекуляція і марення. І вони, ці циніки, до речі, прекрасно про це знають", - зазначив він.

За словами Туки, рішення міжнародного суду буде засноване виключно на тих фактах, які зможе довести і підтвердити Україна, а не на бажанні чи небажанні українських народних депутатів.

"Хочеться вам визначити дату? Ну, визначайте, будь ласка! Але не треба говорити, що це - обов'язкова умова. І що саме завдяки такому героїчному вчинку "Самопомочі", яка готова грудьми на рейки лягти - тільки дату дайте, ми врятуємо Україну. Це марення і блюзнірство. І я про це щиро говорю. Нас обманюють!" - сказав він.

Заступник міністра уточнив, що законопроект про реінтеграцію окупованих територій "Самопомочі" і президентський законопроект концептуально різні. Так, законопроект, який подавала "Самопоміч", на 85-90% розповідає про те, що треба робити з окупованою територією зараз і що треба робити з нею після звільнення.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Україна підкладе під росіян "бомбу", мова йде про мільйони - Георгій Тука".