RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Копіює авторитарну практику Росії: в Україні розповіли, як Порошенко піднімає рейтинги Саакашвілі

Військовий інструктор-волонтер Цві Аріелі вважає, що дії української влади ідуть на користь рейтингу лідера партії "Рух нових сил" Міхеїлу Саакашвілі.

Про це він повідомив в інтерв'ю "Апострофу".

"Все, що робить зараз влада, безумовно, додає балів Саакашвілі. Мені здається, якщо це якась стратегія по залякуванню і депортації екс-президента Грузії, то вона могла б прокатати в Росії. Тому що там ЗМІ бояться і тому включають режим жорсткої самоцензури. І якщо там людини облили кислотою, то він відразу ж поїде. Спробуй Саакашвілі влаштувати "майдан" в Росії, там все закінчилося б дуже швидко і жорстко", - говорить Аріелі.

"Але в Україні немає такої сильної вертикалі влади. Немає силових органів, які моментально б виконували абсолютно будь-які накази. Пам'ятайте Майдан? У Китаї, наприклад, на ста розстріляних не зупинилися б, згадайте Тяньаньмень. В Україні сам народ не настільки готовий до диктатури, як в Росії. У нас, нехай і корупційна, але демократія. Тому в Україні буде важко з допомогою такого тиску на послідовників Саакашвілі знищити протест", - додав волонтер.

Також він підкреслив, що в словах самого Саакашвілі вистачає популізму.

"Він мені ніколи не подобався, якщо чесно. Мені не подобається його популізм – всіх посадити, все відібрати і роздати народу – всі ці гасла і обіцянки, дивно нагадують комуністичні. Для мене це занадто примітивно. Я в це не вірю. Я розумію, що величезну країну, охоплену корупцією від самих низів до верхів, де вона стала частиною культури суспільства, не можна кардинально змінити за 5 тижнів. Але для народу, який постійно вибирав "міцних господарників", а насправді клептократів, можливо, без популізму Міхеїл Саакашвілі до влади в такій країні інакше прийти не може", - зазначив Цві Аріелі.

Він звернув увагу, що влада України фактично копіює авторитарні методи Росії.

"От взяли і депортували Мамуку (інструктор Нацгвардії Мамука Абашидзе, - ред.). А через нього пройшло кілька тисяч учнів. І ці люди вже не будуть голосувати за Порошенка, а віддадуть свої голоси Саакашвілі або іншим політикам в опозиції до чинного президента. Я сам, наприклад, проголосую за Саакашвілі однозначно, якщо буде така можливість. Просто з принципу. Тому що не можна так з людьми надходити. Які б не були в Україні недосконалі закони, але вони є. І людині треба дати можливість захиститися, звернутися в суд, найняти адвоката. Але схопити людини і бити?.. Чому ми в такому випадку відрізняємося від Росії? Навіщо, воюючи з Росією, одночасно копіювати її авторитарні практики? Але цього не хоче ніхто з тих, хто голосував за Порошенка. Тому навіть з використанням адмінресурсу йому не світить виграти вибори знову. Ось Порошенко і намагається "втопити" свого основного конкурента", - сказав волонтер.

Крім цього, він висловив упевненість, що за всіма цими діями стоїть особисто президент України Петро Порошенко.

"Я більш ніж упевнений, що такого роду рішення приймаються на самому верху. Не бачити цього – це схоже на віру в "доброго царя". Пам'ятаєте, як у 1937 році репресовані писали Сталіну листа: ми, мовляв, тебе дуже любимо і завжди були вірні, а слідчі без твого відома ось такі безчинства творять... Хоча вказівки безпосередньо від Сталіна виходили. Якби Порошенко був проти такої практики, то вже давно б зняв з займаних посад силовиків, причетних до цього беззаконня. Але ж нічого подібного не спостерігається. Швидше навпаки", - заявив Аріелі.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": "Порошенко копіює Росію, коли "топить" свого конкурента - Цві Аріелі".