RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Проросійський президент і Рада: відомий журналіст вказав на пастку для України від РФ

Введення миротворчого контингенту ООН може виявитися справжньою пасткою для України.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив журналіст Віталій Портніков.

"Після виборів може бути четвертий варіант, який є для Путіна найбільш вигідним, якщо він на нього піде. Це заміна російських військ на території Донецької та Луганської областей миротворчими силами ООН без встановлення українського контролю над територією. Тобто миротворчі сили ООН будуть перебувати на лінії зіткнення і на лінії російсько-українського кордону. Для США, можливо, це буде такий тріумф, тому що вони змусять війська Росії і їх найманців вийти з території Донбасу, замінять ці війська миротворчими силами. Але українські Збройні сили, правоохоронні структури і державні структури на цю територію не увійдуть", - сказав журналіст.

"Це не зовсім заморожений конфлікт, це буде справжня пастка для України. Тому що після того, як російські війська покинуть територію Донецької і Луганської областей, буде оголошено перехідний період. Російська Федерація перестане витрачати гроші на ці території. Україна почне виплачувати всі свої соціальні зобов'язання, пенсії, зарплати бюджетникам, буде за допомогою західних донорів відновлювати інфраструктуру регіону. При цьому ніякого реального контролю над цією територією вона мати не буде. Причому ті люди, які будуть жити на цій території, будуть обирати свої місцеві органи влади і будуть брати участь у виборах Верховної Ради і президента України. Таким чином, до декільком мільйонам виборців, які голосують за проросійські сили, додадуться ще два мільйони, можливо, більше, тому що певна частина людей після цього з території вільної України повернеться на Донбас, знову потрапить під вплив проросійської пропаганди", - додав Портніков.

Він вважає, що в результаті цього зовнішньополітичний курс України може бути розгорнутий у протилежний напрямок.

"І у Верховній Раді України створиться сталий проросійське лобі, яке може стати в будь-який момент більшістю, як це було до 2013 року. І вже ця нова проросійська Україна буде вирішувати питання цих регіонів так, щоб перетворити всю Україну в зону впливу Російської Федерації. Президент України Віктор Медведчук, Сергій Льовочкін чи ще хтось спокійно вирішать ці проблеми шляхом скасування угоди про європейську асоціацію, шляхом вступу України в Євразійський економічний союз, шляхом підписання Україною угоди про вступ в Організацію договору про колективну безпеку", - каже журналіст.

Він додав, що створити в Україні проросійську більшість не так вже й важко.

"Якщо ви просто до жителів східних і південних регіонів України, які сьогодні голосують за "Опозиційний блок", за "Волю народу", які готові голосувати за партію "За життя" [Вадима] Рабиновича і [Євгенія] Мураєва, додасте ще два мільйони виборців, а, може, і ще один мільйон виборців у Криму (ми ж хочемо, щоб повне відновлення територіальної цілісності було), то ви отримаєте ту проросійську Україну, яка існувала до 2013 року, яка становила приблизно половину нашого електорату. Це просто реальність, з якою треба рахуватися, не можна про неї забувати", - заявив Віталій Портников.

Крім цього, він звернув увагу, що введення миротворців на Донбас вимагає саме Україна.

"А як керівництво країни може не допустити варіанти відновлення територіальної цілісності? Україна ж бажає відновлення територіальної цілісності, Україна вимагає, щоб російські війська покинули територію Донецької і Луганської областей. Україна сама потребує (це Росія – проти), щоб миротворці ООН знаходилися на лінії російсько-українського кордону. Це наші вимоги, не російські. Росія проти цього виступає", - підсумував Портников.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": "У Путіна є чотири сценарії для Донбасу, Кремль вибере найгірший для України - Віталій Портников".