RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Іран охопили масові протести: що стало причиною і чому це схвилювало весь світ

З 28 грудня в Ірані проходять найбільші протести з 2009 року. В результаті зіткнень з поліцією вже загинули щонайменше двоє людей. Експерти відзначають, що вперше за довгий час мітингувальники вимагають відставки вищого керівництва країни.

На розміщених в соціальних мережах відеороликах видно, як демонстранти вигукують гасла, вимагаючи відставки верховного лідера Ірану і клерикального режиму. Вони зривають портрети керівників країни і штурмують адміністративні будівлі.

Основними причинами протестів стала висока інфляція, безробіття і корупція. Також наголошується небажання іранців оплачувати втручання уряду країни в конфлікти в Сирії, Лівані і Ємені. У цих гарячих точках за останні роки загинули тисячі жителів країни.

Експерти відзначають, що жителі Ірану очікували поліпшення економічної ситуації в країні після підписання договору в 2015 році з США, але цього не сталося.

Ввечері 31 грудня в Тегеран та ряд міст країни увійшли колони техніки елітного спецпідрозділа КСІР. Загалом, розгін протесту в одному місці закінчується тим, що жителі збираються на іншій локації.

Варто відзначити, що на відміну від протестів 2009 року, коли демонстрації охопили тільки великі міста, на даний момент масові протести проходять в багатьох невеликих містах, які раніше були відомі як місця, де підтримують правлячий режим.

Протестуючі зв'язуються один з одним через Telegram, оскільки багато сайтів в країні заборонені. Найбільший Telegram-канал протестуючих налічував 1,3 мільйона абонентів. Сечас він заблокований адміністрацією за підбурювання до насильства. Ближче до вечора 31 грудня стало відомо, що влада заблокувала соцмережу Instagram та мессенджер Telegram.

Влада Ірану попередила мітингуючих, що вони зіткнуться з "залізним кулаком країни" і "заплатять високу ціну" за свої дії.

Події в країні, позиції влади в якій вважалися непорушними, викликали бурхливу реакцію в світі. Однією з перших відреагував президента США Дональд Трамп.

"Весь світ розуміє, що хороші люди в Ірані хочуть змін, і, крім збройної сили США - люди Ірану це те, чого його керівники бояться найбільше", - написав він.

Також він засудив масові арешти протестувальників.

Раніше в інтернеті з'явилися моторошні відео зіткнень протестуючих з поліцією в Ірані.

По матеріалам Reuters, AFP, CNN