RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Путін готувався висадити десант у Києві: легендарний генерал пояснив, чому Україна не втримала Крим

Україна тільки теоретично могла почати збройний опір під час анексії Криму. У разі такого сценарію Захід засудив би Україну, а Росія могла б висадити свій десант у Києві.

Про це розповів начальник військового ліцею імені Івана Богуна, легендарний генерал-майор ЗСУ Ігор Гордійчук (відомий також під позивним "Сумрак") в інтерв'ю телеканалу ATR.

"Тоді утримати Крим – ред.) не могли. Не було кому виконувати наказ. Фактично була окупація. Вони (зелені чоловічки – ред.) захопили тоді Рада депутатів і Кабінет міністрів Криму. В теорії можна було (почати збройний опір – ред.), але вони (російські війська – ред.) були б вже тут, у Києві", - каже Гордійчук.

Відповідаючи на питання про можливість об'єднання українських військових з кримськими татарами для протистояння окупації, генерал сказав: "Навіть бажання і мотивації кримських татар було недостатньо. Російська армія тоді вже була фактично розгорнуто. У нас була ще завершальна стадія Майдану, а в цей час Путін вже проводив приховану і частково відкриту мобілізацію. В той час вже 200-300-400 тисяч було навколо Криму".

"Крім того (перед анексією – ред.) було розгорнуто тактичну ядерну зброю", - підкреслив Гордійчук, зазначивши, що на момент початку окупації півострова це ядерне озброєння вже було готове до використання.

"Була велика вірогідність, що як тільки ми почали збройний опір в Криму, то абсолютно не стали б на нашу сторону ні НАТО, ні США, ні Європи. Навпаки, засудили б", - каже генерал.

На уточнююче запитання він відповів, що інформаційно-пропагандистська машина Кремля працювала дуже потужно, бо Захід міг засудити Україну в разі бойових дій у Криму.

"У Путіна тоді був варіант... Ми тоді перехопили (переговори – ред.), що вони будуть літаками тут, у Києві. Вони (Росія – ред.) збиралися висадити свій десант, і диверсантів в Києві. В Україні тоді був повний хаос".

Нагадаємо, Гордійчук заявив, що на момент початку окупації Криму українські боєздатні сили на півострові були в співвідношенні 1 до 100 з росіянами.

Детальніше про поточну військової ситуації в Криму читайте в матеріалі "Апостроф": "Путін кожного дня думає про небезпечні для України речі, є нова загроза - генерал".