RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Рада жорстко відреагувала на польський закон про заборону "бандерівської ідеології"

Верховна Рада України 6 лютого рішуче засудила скандальний польський закон про Інститут національної пам'яті, який вводить кримінальну відповідальність за "заперечення злочинів українських націоналістів".

Про це йдеться в заяві ВРУ.

Відзначається, що це рішення Польщі сприйнято парламентом "з розчаруванням і глибокою стурбованістю".

"Верховна Рада України категорично не сприймає та відкидає політику подвійних стандартів та нав’язування ідей колективної відповідальності українського народу, а також спроби польської сторони прирівняти дії усіх борців за незалежність України до злочинів двох тоталітарних режимів ХХ століття – нацистського та комуністичного", - йдеться в заяві.

ВРУ заявляє, зо ухвалені законодавчі зміни суперечать змісту і духу стратегічного партнерства між Україною і Республікою Польща, а також принципам, які були погоджені сторонами, серед іншого, у Декларації пам’яті і солідарності від 20 жовтня 2016 року.

Також парламентарі висловили стурбованість тим, що розгортання антиукраїнських настроїв може вплинути на тих українців, які зараз працюють в Польщі.

Верховна Рада закликала президента Польщі Анджея Дуду "скористатися своїми конституційними повноваженнями та спільно з Сеймом та Сенатом Республіки Польща повернути в українсько-польські відносини зваженість, раціональність та доброзичливість".

Раніше колишній лідер "Правого сектору" Дмитро Ярош несподівано висловився про антибандерівський закон Польщі.

Читайте докладніше про україно-польське протистояння в матеріалі "Апострофа" Польський провал: Україна може отримати нового ворога, не вирішивши проблем з Росією.