RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Рятують уми інженерів: військовий експерт вказав на проблему зі створенням в Україні сучасної зброї

Якщо Україна хоче серйозно розвивати оборонну промисловість, то держава повинна вкладати гроші в розвиток національної елементної бази, а не сподіватися тільки на мізки українських інженерів.

Про це розповів директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express, військовий експерт Сергій Згурець в інтерв'ю "Апострофу".

Він повідомив, що на даний момент українські розробники зброї змушені працювати з набагато гіршими комплектуючими, ніж ті, які є в наявності у їхніх закордонних конкурентів і намагатися створити порівнянний за якістю продукт.

"Проблема полягає в тому, що в Україні немає елементної бази, і ми змушені закуповувати її за кордоном. Елементна база ділиться на категорії, зокрема класи military, industry і civil. Військова електроніка класу military використовується в зразках, які виробляють провідні оборонні європейські або американські компанії. У неї менші габарити, але вдвічі вищі показники, ніж у електронної бази класу industry. Ми ж можемо купити тільки базу класу industry. Не маючи своєї елементної бази, ми в будь-якому випадку вимушено стаємо на щабель нижче тих зразків, які виробляються провідними компаніями. Тому обійти конкурента, маючи гірші стартові умови, можна тільки за рахунок наших конструкторських рішень, інтегральних підходів. Ми повинні з певних речей, які по суті гірше на стартовому етапі, скласти щось таке, що буде в результаті дорівнювати тому, що пропонують технологічні конкуренти", - розповів Згурець.

Навіть при таких умовах українським інженерам вдається створювати продукт з дуже високими характеристиками, каже експерт. Наприклад, вдалося створити РЛС Х1-М.

"Вона зроблена в партнерстві з Харківським інститутом і спецекспортером "Прогрес", який забезпечував фінансування цього проекту. Ця станція має певні особливості - вона компактна, може встановлюватися на будь-якій місцевості і відстежувати безпілотні комплекси, в тому числі і ті, які мають дуже малу поверхню відображення сигналів", - розповів Згурець.

Але Україна не може сподіватися тільки на своїх інженерів, зазначає експерт.

"Треба вкладати кошти в розвиток національної елементної бази, і це як раз має відношення до розвитку оборонної промисловості. Тому що верстати, елементна база, металургія, хімія - це те, на чому грунтується створення сучасних зразків озброєння. Якщо говорити, що ми виробляємо БТР, але броня чужа, двигуни чужі, оптика чужа, гусениці або гума чужі, а тільки руки зварника і голова інженера - основа нашої доданої вартості, то думаю, що цього мало, щоб говорити про можливості вітчизняної оборонної промисловості зробити крок вперед", - розповів він.

Детальніше читайте інтерв'ю Сергія Згурця "Апострофу" Зброя в Криму не врятує Росію в разі серйозних бойових дій.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Політика