RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

У Польщі набув чинності скандальний "антибандерівський" закон: за що можна потрапити до в'язниці

1 березня в Польщі набув чинності закон про Інститут національної пам'яті, відомий також як "антибандерівський" закон. Згідно з ним, за заперечення злочинів українських націоналістів і звинувачення поляків в причетності до Голокосту передбачена кримінальна відповідальність.

Оскільки два тижні тому документ був опублікований в "Офіційному віснику", то тепер він, відповідно до польського законодавства, автоматично вступає в дію.

Хоча спікер польського Сенату і заявляв, що закон не вступить в силу до з'ясування спірних моментів Конституційним судом, Міністерство юстиції Польщі спростувало його заяву. За їх словами, будь-який закон прийнятий Парламентом і підписаний президентом є обов'язковим до виконання.

Нагадаємо, що в новому законі передбачаються покарання за висловлювання ідей про причетність польського народу чи держави до злочинів нацистської Німеччини, а також про їх співучасть в цих злочинах чи інших злочинах проти світу і людства. Також заборонено заперечувати злочини українських націоналістів. За все це передбачено до трьох років в'язниці.

Цей закон вже викликав протести міжнародного співтовариства. Крім України, проти "антибандерівського" закону висловилися також США і Ізраїль.

Крім того, відомо, що в роботі над законом брали участь польські історики, відомі своїми коментарями для російських ЗМІ.