RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Рада прийняла важливий закон про нацбезпеку: що це значить

У четвер, 5 квітня, депутати Верховної Ради України підтримали в першому читанні президентський проект закону про національну безпеку.

За законопроект №8068 віддали свій голос 265 нардепів.

За словами секретаря РНБО Олександра Турчинова, документ розроблявся при залученні експертів НАТО, ЄС і США, і його прийняття буде значним кроком щодо впровадження стандартів Альянсу в Україні.

"В цілому законопроект реалізує ідеї, закладені в документах стратегічного планування, прийнятих у 2015-2016 роках, зокрема в Стратегічному оборонному бюлетені. З його прийняттям запроваджується регулювання діяльності органів сектору безпеки і оборони, згідно з нормами і стандартами ЄС та НАТО", - підкреслив Турчинов.

За його словами, документ є рамковим, - встановлює загальні обриси системи національної безпеки, закріплює чіткий розподіл обов'язків між органами безпеки і оборони, що допоможе уникнути дублювання функцій, знизити корупційні ризики, підвищити якість управління ресурсами і ефективність координації органів оборони та безпеки. Також визначається порядок президентського, парламентського і громадського контролю за органами національної безпеки.

Законопроект не вводить перелік національних інтересів і загроз безпеки, однак, описує такі фундаментальні інтереси України як інтеграція держави в економічний, політичний, правовий простір Європи, сферу безпеки Європи, набуття членства в НАТО і ЄС.

Крім іншого, в документі пропонується закріпити витрати на фінансування оборони і безпеки України на рівні в як мінімум 5% запланованого ВВП, причому 3% з них повинні бути спрямовані на фінансування оборони.

Раніше військовий експерт Дмитро Тимчук розповідав "Апострофу" про обстріли бойовиків і реформу військового управління: На Донбасі склалася цікава ситуація, Росія дала бойовикам жорстку установку - Дмитро Тимчук.