RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Все пішло не туди: відомий українець розповів, що його розчарувало в Майдані

Під час Майдану українцям вдалося досягти тактичної перемоги, повалення Віктора Януковича, однак системних змін після Революції Гідності домогтися не вийшло.

Таку думку висловив "Апострофу. Лайм" відомий український музикант Олександр Положинський.

За його словами, ще на самому Майдані він зрозумів, що події відбуваються не так, як повинні були б для здійснення змін в країні.

"На початках у мене ще була надія, що нам вдасться переламати ситуацію, зібрати докупи критичну масу активних людей, щоб скерувати Майдан дещо в інше русло. Але тоді я зрозумів, що мені це не вдається, що поки що я не бачу людей, які могли би допомогти мені це зробити або до яких я би міг приєднатися, щоб це зробити. Тому багато з того, що зараз відбувається в країні, для мене не може бути розчаруванням, бо я зрозумів, що десь так і буде, вже раніше", - каже Положинський.

Він вважає, що протест заради протесту не дасть ніяких результатів. Необхідна системна робота над створенням громадських інститутів, які б змогли реально впливати на обстановку в країні.

"Я ж впродовж всього грудня намагався донести до людей, яких вважав потенційними однодумцями, свою точку зору (вона не визріла на Майдані, вона визрівала значно раніше, і поки ніщо не показало мені, що вона хибна), що мусимо почати зі створення суспільних інституцій, не обов’язково формальних. Щось відбувається у цьому напрямку. Безперечно, це має відгуки і у волонтерському русі та в різних громадських ініціативах, пов’язаних із контролем влади, напрацюванням нових законодавчих актів, в різних контролюючих, навчальних ініціативах тощо. Але, на мою думку, поки всі ці позитивні прояви не перетворяться на одну суцільну взаємодіючу мережу, від кожної окремої ініціативи не буде правильного результату", - зазначає музикант.

Хоча окремі протести можуть мати певний ефект і необхідні для збору і об'єднання однодумців, головні дії повинні відбуватися в іншій сфері.

"Настав час конструктивної роботи, більш небезпечної для діючої системи. Якщо ми хочемо зламати одну систему, потрібно створити іншу. А просто акції протесту, хаотичні, емоційні, якими б вони не були правильними за своїм посилом, не є системними. І, на жаль, наш останній Майдан 2013-2014 років теж не став системним. Він зав’язав багато вузликів, познайомив багатьох людей, перевірив багатьох людей на ділі. Але тієї системи, про яку я мріяв, не було створено. Адже на Майдані я неодноразово казав, що для мене перемогою Майдану можна буде назвати не усунення Януковича від влади, а утворення нової суспільної платформи, нового фундаменту для майбутньої країни. Якщо ми говоримо про стратегічну перемогу. Тому що усунення від влади Януковича – це тактична перемога, якою вчергове скористалися зовсім не ті люди, які мали би цим скористатися", - резюмує Положинський.

Детальніше про ставлення музиканта до змін в Україні після Майдану читайте в його інтерв'ю "Апостроф. Лайм": Я багато років говорив про війну з Росією, а на Майдані зрозумів, що все йде не туди.